Medové rezy plnené stečeným jogurtom (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Pri príležitosti narodenín mojej maminy je vhodné pohostiť aj kamarátky z klubu dôchodcov, ale akým koláčom, aby sa ošetrujúca lekárka nezhrozila pri pohľade na krvné testy? Tak vznikla táto improvizácia. Namiesto maslovej plnky som použila stečený jogurt. Výsledok ma príjemne prekvapil a obavy o pohostenie sa vytratili... :)

1 plech
porcia
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si dáme deň vopred stiecť jogurty. Dáme ich sitka, do ktorého vložíme čisté plátenko a necháme cez noc odkvapkávať. V hrnci nad parou rozpustíme maslo, med a cukor, miešame do rozpustenia cukru...
  2. Pridáme za lyžicu sódy bicarbóny a lyžičku octu, trochu to začne kypieť. Po jednom primiešame vajcia, stále miešame, aby nebola praženica a keď vznikne hnedá pena odstavíme z tepla.
  3. Z múky a medovej hmoty vymiešame vláčne cesto, vážilo 1300 g. Rozdelíme ho na 780 g a 520 g. Do väčšej časti som zamiesila 2 lyžice kakaa a do menšieho 3 lyžice orechov. Cestá rozdelíme na 5 častí po 260 gramov. (3 ks kakaové a 2 ks orechové)
  4. Cesto udržujeme v teple, lepšie sa s ním pracuje. Nastriháme si papier na pečenie vo veľkosti plechu a poprášime ho múkou, postupne rozvaľkáme tenké pláty. Ešte z jedného papiera si vystrihneme šablónu, podľa ktorej ešte pre upečením orežeme cesto na rovnakú veľkosť, ale upečieme ho aj s okrojkami...Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov po dobu 7 minút.
  5. Postupne upečieme všetkých 5 plátov, necháme ich vychladnúť. N plnku si prichystáme odkvapkaný jogurt. Z toho jedného kila ostalo 600 g, tak k nemu pridáme ešte 200 gramov ricotty.
  6. Čokoládu rozpustíme nad parou, jogurt rozdelíme v pomere 450:350 gramov, aby ostalo trochu na potretie povrchu. Do rozpustenej čokolády pridáme za lyžicu jogurtu a zamiešame, až potom pridáme zvyšok a premiešame mixérom. Do bielej čokolády som pridala vanilkovú arómu a do tmavej trochu kardamonu.
  7. Pláty cesta natierame ešte vlažnou plnkou na striedačku, tmavé cesto, svetlá plnka a opačne...
  8. Povrch cesto natrieme tenkou vrstvou krému, zahladíme. Teraz príde čas na upečené odkrojky, tie rozmixujeme a cez sitko posypeme povrch koláča. Odložíme oddýchnuť, nech zmäknú medové pláty,
  9. Koláč odmäknutý a prichádza najmenej obľúbená časť, krájanie. Pomohla som si pravítkom a narezala som ako najlepšie viem, veď predstava, že to budú kolaudovať 70 ročné skúsené babenky, ani ináč nedovolí :)
  10. Do plnky som nepridávala žiaden cukor, ani maslo, tak dúfam, že si pochutnajú, nakrájala som ich riadne množstvo, takže sme ho s kávou ochutnali aj my doma...