Medové rezy plnené stečeným jogurtom fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 11. novembra 2014

Pri príležitosti narodenín mojej maminy je vhodné pohostiť aj kamarátky z klubu dôchodcov, ale akým koláčom, aby sa ošetrujúca lekárka nezhrozila pri pohľade na Zobraziť celý popisPri príležitosti narodenín mojej maminy je vhodné pohostiť aj kamarátky z klubu dôchodcov, ale akým koláčom, aby sa ošetrujúca lekárka nezhrozila pri pohľade na krvné testy? Tak vznikla táto improvizácia. Namiesto maslovej plnky som použila stečený jogurt. Výsledok ma príjemne prekvapil a obavy o pohostenie sa vytratili... :)

1 plech
porcia
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
700 g
100 g
3 lyžice
200 g
1 lyžička
1 lyžica
2 lyžice
3 lyžice
3 ks
Plnka:
1 kg
200 g
200 g
200 g
štipka
pár kvapiek




Postup

  1. 1

    Ako prvé si dáme deň vopred stiecť jogurty. Dáme ich sitka, do ktorého vložíme čisté plátenko a necháme cez noc odkvapkávať. V hrnci nad parou rozpustíme maslo, med a cukor, miešame do rozpustenia cukru...

    Medové rezy plnené stečeným jogurtom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme za lyžicu sódy bicarbóny a lyžičku octu, trochu to začne kypieť. Po jednom primiešame vajcia, stále miešame, aby nebola praženica a keď vznikne hnedá pena odstavíme z tepla.

    Medové rezy plnené stečeným jogurtom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z múky a medovej hmoty vymiešame vláčne cesto, vážilo 1300 g. Rozdelíme ho na 780 g a 520 g. Do väčšej časti som zamiesila 2 lyžice kakaa a do menšieho 3 lyžice orechov. Cestá rozdelíme na 5 častí po 260 gramov. (3 ks kakaové a 2 ks orechové)

    Medové rezy plnené stečeným jogurtom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto udržujeme v teple, lepšie sa s ním pracuje. Nastriháme si papier na pečenie vo veľkosti plechu a poprášime ho múkou, postupne rozvaľkáme tenké pláty. Ešte z jedného papiera si vystrihneme šablónu, podľa ktorej ešte pre upečením orežeme cesto na rovnakú veľkosť, ale upečieme ho aj s okrojkami...Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov po dobu 7 minút.

    Medové rezy plnené stečeným jogurtom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Postupne upečieme všetkých 5 plátov, necháme ich vychladnúť. N plnku si prichystáme odkvapkaný jogurt. Z toho jedného kila ostalo 600 g, tak k nemu pridáme ešte 200 gramov ricotty.

    Medové rezy plnené stečeným jogurtom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Čokoládu rozpustíme nad parou, jogurt rozdelíme v pomere 450:350 gramov, aby ostalo trochu na potretie povrchu. Do rozpustenej čokolády pridáme za lyžicu jogurtu a zamiešame, až potom pridáme zvyšok a premiešame mixérom. Do bielej čokolády som pridala vanilkovú arómu a do tmavej trochu kardamonu.

    Medové rezy plnené stečeným jogurtom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pláty cesta natierame ešte vlažnou plnkou na striedačku, tmavé cesto, svetlá plnka a opačne...

    Medové rezy plnené stečeným jogurtom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Povrch cesto natrieme tenkou vrstvou krému, zahladíme. Teraz príde čas na upečené odkrojky, tie rozmixujeme a cez sitko posypeme povrch koláča. Odložíme oddýchnuť, nech zmäknú medové pláty,

    Medové rezy plnené stečeným jogurtom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Koláč odmäknutý a prichádza najmenej obľúbená časť, krájanie. Pomohla som si pravítkom a narezala som ako najlepšie viem, veď predstava, že to budú kolaudovať 70 ročné skúsené babenky, ani ináč nedovolí :)

    Medové rezy plnené stečeným jogurtom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do plnky som nepridávala žiaden cukor, ani maslo, tak dúfam, že si pochutnajú, nakrájala som ich riadne množstvo, takže sme ho s kávou ochutnali aj my doma...

    Medové rezy plnené stečeným jogurtom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

anina6
veľmi pekná a precízna práca @zuzanka1367 , rezy máš ukážkové a verím, že ste si na nich spolu s maminkou a jej kamarátkami pochutili. a odo mňa***** +*****.
aszabka
krásne rezy..musela to byť zdĺhavá príprava, no určite stojí za to..uložené medzi krémy, polevy..
marijanna
vyzeraju skvele...taka slavnostne...ale myslim, ze keby ste dali aj pani doktorke ochutnat tak aj ona by si dala...vyzeraju hriesne dobre a narodky su len raz, tak treba trochu zhresit...:)
evusik
tvoj recept som si prečítala od slova do slova, väčšinou len preletím obrázky a suroviny... a musím povedať, že vyzerá skvostne a myslím si, že aj tak chutí... stečený jogurt používam na všetky možné spôsoby a plnku s čokolády a kyslej smotany robím tiež takže to poznám a medové rezy sú moje zamilované... odkladám, vyskúšam... fakt skvelá práca :)
babkamt
výborný koláč si maminke upiekla. Recept si ukladám, tebe dávam 5*. Len ťa prosím, aby si doplnila počet vajíčok. V bode 2. sa o nich zmieňuješ, no v rozpise surovín nie sú. Viem , chybička se vloudila, to sa stáva. Si šikulka. Pekný deň ti prajem.
redakcia
Dakujeme za upozornenie, autorke receptu uz bol napisany e-mail so ziadostou o doplnenie poctu vajec do rozpisu surovin.
mariamka
moje nervy, toto urobit, a do bodky opisat, uprimne obdivujem, a gratulujem, skvela praca! krasne fotky, keramika /modranska?/, mne to nehrozi, mam na to malu kuchynu, mamina musi mat radost z takej dcerky
elysa
krása, krása, recept putuje hneď do mojej KK, ja som veľký priaznivec stečeného jogurtu používam ho na slano aj sladko, výborne skombinované, krásne na pohľad a verím, že aj veľmi chutné, nech sa dobre darí Tebe, maminke aj dôchodcovskému klubu:)
hannah22
uložené a ďakujem , pekná práca a ja sa teším že ho budem na Vianoce piect a hlavne aj ochutnávat.... vajíčka na foto sú tri, tak dúfam že to sedí .....
zuzanka1367
Ospravedlňujem sa Vám všetkým, vajíčka sú 3 ako píše @hannah22. Môj súkromný editor odspal skôr ako ja a takto to dopadlo :) Dávam opraviť.
zuzanka1367
@anina6 ,@aszabka ,@pacik ,@alex37 ,@ancicka ,@marijanna ďakujem Vám za pekné slová @evusik to ma potešilo veľmi, tvoje recepty milujem, @dzejsik ,@klaudia968 ,@gubics ,@terinka55 ,@babkamt ,@redakcia vďaka, ešteže som fotila, aspoň sa dali vajcia porátať :) @mariamka , veru aj mňa bola plná kuchyňa, za ocenenie vrelá vďaka, keramika je svadobný dar mojej maminy, tak ten už nejaký rok má...@elysa ďakujem za pekné slová, @katkat ,@hannah22 vďaka, napíšte, či Vám chutili, spätná väzba vždy poteší. Pekný večer Vám prajem.
havino
tento recept mi ušiel pozornosti a velka škoda pre mna,vdaka @danda , lebo odtečený jogurt mám stale, či na slano, aj na sladko používam, jogurty robím naraz zo 4 L mlieka, aj už som ho spájala s čokoládou a tiež super, medzi rezy ho dať super nápad @zuzanka , vdaka za recept a nakopnutie, určite upečiem, len pláty nebudú medové, ale len so škoricou, alebo kakakom, ja si poradím
aleana
@zuzanka krásny koláčik a určite veľmi chutný, medové zákusky patria medzi moje najobľúbenejšie. Len na margo toho, čo píšeš v bode 10, v bielej čokoláde je cukru dosť aj bez pridávania, a vraj je najnezdravšia zo všetkých čokolád. Podľa najnovších poznatkov cukor škodí viac ako maslo.....zdravšia plnka by sa dala urobiť napr. tak, že namiesto čokolády by sa použil agar, a ešte by sa mohla pridať šľahačka (to píšem len ako inšpiráciu), a osladiť napr. kokosovým cukrom. Stečený jogurt tiež rada používam, hlavne do tiramisu. A kolaudácia krájania dopadla ako? Určite na výbornú ☺
zuzanka1367
@aleana veru máš pravdu, dala by sa nahradiť rôznymi dobrotami, ďakujem za Tvoj pekný komentár, niekedy týmto mlstnostiam neviem odolať :)
aleana
@zuzanka veď aj ja...darmo si hovorím že je to nezdravé. ..a potom sa to snažím vyvážiť tak ze si varím pohanku a pšeno a podobné. ..xi...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia