Medové rezy (fotorecept)

Autor receptu: emmatessdad

Výborný koláčik, ktorý naša rodina miluje najmä na Vianoce. Dôležité je nakúpiť si kvalitné suroviny a byť vytrvalý - je časovo náročný a kuchyňa je po jeho príprave ako po bombardovaní. Ale stojí za hriech.

40
porcií
120 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Postup

  1. Najskôr si pripravíme všetky potrebné suroviny. Maslo s cukrom a medom miešame v hrnci nad parou.
  2. Pridáme 2 vajcia a sódu bicarbonu vymiešanú v octe - a miešame nad parou nech z toho nemáme praženičku.
  3. Môžeme pridať aj škoricový cukor (okrem perníkového korenia a škorice - max 1 KL, inak by to bolo horké). Miešame celkom cca 15 minút do zhustnutia a zhnednutia.
  4. Na doske (ja to robím na linke :-)) si zmiešame hladkú a polohrubú múku a vylejeme tam pripravenú medovú hmotu. Korigujte to nožom, nie rukou, je to veľmi horúce.
  5. Rukami vymiesime takéto pekné cestíčko. Cesto si potom rozdelíme na 4 časti, lebo ideme piecť 4 medové pláty, ja si to vždy odvážim celé a vydelím štyrmi, vždy si to robím presne, nech nemám jeden plát tučný a jeden chudý.
  6. Podľa veľkosti plechu si vystrihnem rovnako veľký papier na pečenie. Vyvaľkané cesto upravím nožom podľa veľkosti papiera a na valčeku prenesiem na papier a následne položím na opačnú stranu plechu. Moc sa "neodejem" s krajmi, lebo ich aj tak orežem keď je koláčik hotový :-D. Pečiem to na opačnej strane plechu na papieri na pečenie. Postupne upečiem 4 pláty pri 170 st asi 5 - 7 minút každý. Môže to ľahko prihorieť, treba to strážiť.
  7. Medzi pečením plátov si pripravím z mlieka a zlatého klasu plnku. Ja keď to varím, nedávam tam cukor ale vanilkový dám.
  8. Pripravíme si maslo (82%) malo by byť troška zmäknuté. Mixujeme a postupne pridávame vychladnutý uvarený zlatý klas (fakt po troškách, ak by sme to tam dali celé naraz tak sa to pekne nevymixuje a v plnke by boli kusy pudingu :-() nakoniec pridáme aj trocha práškového cukru ale raz som zabudla a tie rezy boli aj tak chutné.
  9. A ideme do finále: prvý plát dáme na dno plechu a na ten plát natrieme polovicu plnky.
  10. Na to položíme druhý plát a ten natrieme džemom. Ja som to natrela domácim marhuľovým ale rada používam aj kupovaný šípkový džem. Mal by to byť kyslý džem, nech nie je koláčik veľmi sladký. Dávam ho tam mále lebo jedna z mojich dcér to nemá rada, inak s tým vôbec nemusíte šetriť, kľudne toľko koľko je plnky dajte aj džemu.
  11. Na džemovú plnku položíme tretí plát a ten natrieme zvyšnou druhou polovičkou plnky. Nakoniec na to položíme posledný štvrtý plát a trošku pritlačíme rukami.
  12. Vždy to zaťažím nejakou knihou a dám to chladničky stuhnúť. Musí to byť aspoň pol dňa v chladničke, inak sa to nespojí. Plnka musí do plátov pustiť trošku tuku.
  13. Uvaríme si čokoládovú polevu.
  14. Natrieme na vrch koláčika a necháme stuhnúť aj čokoládku.
  15. Krájajte horúcim nožom. Dobrú chuť gazdinky.