Karamelový zákusok
Medové kolieska s pudingovým krémom a karamelovou šľahačkou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Výborný medový zákusok vhodný aj na blížiace sa sviatky. Určite potešíte celú rodinku aj milovníkov karamelu.
25 porcií |
60 minút príprava |
8-10 minút na 200 °C |
Postup
- Deň vopred som predpripravila karamelovú šľahačku a upiekla medové kolieska. Karamelová šľahačka: Cukor skaramelizujeme, prilejeme smotanu a miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí. Dáme do chladničky na noc schladiť. Medové kolieska: Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, sódu bikarbónu a premiešame. Pridáme vajcia, žĺtky, med a postrúhané studené maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 0,2 - 0,3 cm.
- Pomocou formičiek alebo pohára vykrojíme z cesta kolieska, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a kolieska pečieme 8-10 minút do zlatista. Počas pečenia sledujeme, aby nezhoreli.
- Upečené kolieska necháme vychladnúť.
- Suroviny na krém.
- Krém: Z mlieka odoberieme 200 ml a rozmiešame v ňom Zlaté klasy a žĺtky. Zvyšok mlieka vlejeme do hrnca, pridáme cukor a necháme zovrieť. Pridáme v mlieku rozmiešané Zlaté klasy so žĺtkami a uvaríme hustý puding. Do pudingu za horúca vmiešame vaječný likér. Zakryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame do hladka a spojíme s vychladnutým pudingom.
- Krém dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
- Krém nanesieme na polovicu vychladnutých koliesok.
- Karamelovú smotanu, ktorú sme si pripravili deň vopred, vyšľaháme s pridaním Smetafixu do tuha. Karamelovú šľahačku dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
- Šľahačku nanesieme na pudingový krém a zakryjeme druhým kolieskom, zľahka pritlačíme. Tieto medové kolieska je vhodné pripraviť skôr, aby medové kolieska zmäkli.
- Pred podávaním posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.