Karamelový zákusok

Medové kolieska s pudingovým krémom a karamelovou šľahačkou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Výborný medový zákusok vhodný aj na blížiace sa sviatky. Určite potešíte celú rodinku aj milovníkov karamelu.

25
porcií
60 minút
príprava
8-10 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň vopred som predpripravila karamelovú šľahačku a upiekla medové kolieska. Karamelová šľahačka: Cukor skaramelizujeme, prilejeme smotanu a miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí. Dáme do chladničky na noc schladiť. Medové kolieska: Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, sódu bikarbónu a premiešame. Pridáme vajcia, žĺtky, med a postrúhané studené maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 0,2 - 0,3 cm.
  2. Pomocou formičiek alebo pohára vykrojíme z cesta kolieska, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a kolieska pečieme 8-10 minút do zlatista. Počas pečenia sledujeme, aby nezhoreli.
  3. Upečené kolieska necháme vychladnúť.
  4. Suroviny na krém.
  5. Krém: Z mlieka odoberieme 200 ml a rozmiešame v ňom Zlaté klasy a žĺtky. Zvyšok mlieka vlejeme do hrnca, pridáme cukor a necháme zovrieť. Pridáme v mlieku rozmiešané Zlaté klasy so žĺtkami a uvaríme hustý puding. Do pudingu za horúca vmiešame vaječný likér. Zakryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame do hladka a spojíme s vychladnutým pudingom.
  6. Krém dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
  7. Krém nanesieme na polovicu vychladnutých koliesok.
  8. Karamelovú smotanu, ktorú sme si pripravili deň vopred, vyšľaháme s pridaním Smetafixu do tuha. Karamelovú šľahačku dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
  9. Šľahačku nanesieme na pudingový krém a zakryjeme druhým kolieskom, zľahka pritlačíme. Tieto medové kolieska je vhodné pripraviť skôr, aby medové kolieska zmäkli.
  10. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.