Čokoládová roláda

Medová roláda s čokoládovou plnkou (videorecept)

Autor receptu: sons

Ako pripraviť naozaj lahodnú roládu s čokoládovým krémom vám ukáže šéfredaktorka nášho mesačníka Varecha Janka Štrbková.

30 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Najprv oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. K žĺtkom pridáme med a vyšľaháme žĺtkovú hmotu, šľaháme približne 10 minút. Múku zmiešame so sódou bikarbónou. Do žĺtkového základu striedavo po tretinách vmiešame múku a sneh z bielkov.
  2. Na plech vystlaný papierom na pečenie cesto vylejeme a rovnomerne rozotrieme. Pečieme 12 minút v rúre rozohriatej na 180 °C.
  3. Po upečení korpus preklopíme na utierku, ktorú sme poprášili trochou práškového cukru, aby sa cesto neprilepilo. Stiahneme papier na pečenie a pomocou utierky korpus zrolujeme. Necháme vychladnúť.
  4. Čokoládová plnka: V miske rozmiešame mascarpone, smotanu na šľahanie, vanilkový cukor a vyšľaháme do polotuha. Do misy dáme nasekanú čokoládu a rozpustíme ju vo vodnom kúpeli. Rozpustenú čokoládu prelejeme do studenej misky, kde ju schladíme. Vychladnutú tekutú čokoládu pridáme do mascarpone krému a vyšľaháme do tuha.
  5. Tretinu plnky odložíme do cukrárskeho vrecka, na záver ju použijeme na ozdobenie rolády, zatiaľ ju odložíme do chladničky. Zrolovaný korpus rozvinieme a naplníme pripravenou plnkou, opäť zrolujeme a vložíme do chladničky minimálne na 2 hodiny. Nakoniec roládu dozdobíme odloženým krémom a ovocím.