Medajlónky so šampiňónmi a pusinkami (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Tento recept je môj vlastný čo sa týka mäsa a hríbov, ale tie zemiakové pusinky minule robil jeden profesionál-kuchár u Magálovej a chcela som si ich vyskúšať, tak som ich skombinovala s týmto kvalitným mäskom. Myslím, že panenka je delikatesa a všetky jedlá z nej nemajú chybu.

3-4
porcie
20 minút
príprava
15/25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si všetky potrebné suroviny a začneme. Panenku nakrájame na cca 1 cm široké plátky, jemne roztlačíme len rukou a popicháme tenderizerom pre zjemnenie mäsa. Zatiaľ nesolíme ani nekoreníme. Šampiňóny tiež pokrájame na plátky cca 4-5 mm hrubé a zopár ich necháme vcelku. Očistíme zemiaky a dáme variť do slanej vody.
  2. Keď sú zemiaky hotové pridáme maslo a roztlačíme ich na kašu, nakoniec vlejeme žltky a dobre rozmiešame. Na plech s alobalom, ktorý potrieme olejom striekame pusinky pomocou ozdobného cukrárskeho vrecka, necháme ich trochu zaschnúť asi 20´. Potom ich jemne potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry pri 180 cca na 20´. Ja som potom ešte zapla na 5´gril /do ružova/. Z 50 dkg zemiakov mi vyšlo 10 pusiniek.
  3. Medzi tým ako sa nám pečú zemiakové pusinky dáme na steakovú pánev olej ,teraz medailónky posolíme, pokoreníme, ale len z jednej strany a touto stranou ich dáme na pánev. Ako sa peču si posolíme a okoreníme aj vrchnú stranu. Tento postup dodržujem preto, lebo mäso nepustí vodu a olej nám neprská. Samozrejme, že do nich nepicháme. Po upečení /ako máme radi ja teda medium/ ich vyberieme do predhriatej misy. Potom si ugrilujeme plátky a celé šampiňóny ale na čistom oleji. Tiež ich posolíme až na panvici,aby nepustili vodu. Pozor plátkom stačí 30 sekúnd z každej strany. Celé cca 2´.
  4. Pusinky sa nám už dopiekli, medajlónky a šampiňóny sú hotové, takže môžeme servírovať. Uviedla som poradie, aby sme to všetko mali naraz hotové a teplé. Ja som k tomu podávala ešte ukorkový šalát s mladou cibuľkou.