Mečúň s citrusovo-mandľovou glazúrou (fotorecept)
Autor receptu: tizian1cat
Keďže u nás sa na Štedrý večer stretnú 4 generácie a teda aj viac ľudí, snažím sa urobiť čo najviac rôznych jedál, aby bol každý spokojný a zároveň každý rok skúšam niečo nové. Veď ten večer to má už v samotnom názve. Niekedy síce na druhý deň nevládzem chodiť, ale veď je to najkrajší večer v roku. Takže vám predstavujem druhú rybku z nášho včerajšieho stola. Mečúňa s citrusovou a mandľovou glazúrou.
Postup
- Najprv si urobíme citrusovú glazúru (môže byť urobená aj deň vopred): V malej hlbšej panvičke si zmiešame pomarančovú šťavu, víno, med a zázvor. Pomaly privedieme do varu.
- Po zovretí necháme variť na najmenšom stupni, kým sa obsah nezredukuje a nevznikne skoro sirupovitá konzistencia.
- Rybu si osolíme a okoreníme. Na panvici na troche oleja opečieme z oboch strán. Najprv potrieme citrusovou glazúrou vrchnú stranu a po otočení potrieme už opečenú stranu.Opečené dáme hneď na servírovací tanier.
- Medzitým si opečieme mandľové lupienky.
- Prichystáme si cibuľku a pažítku...
- ...a čerstvý koriander. (keď nemáte, môže byť aj petržlenová vňatka)
- Na panvičke si na troške oleja speníme šalotku, pridáme pažítku, zvyšok citrusovej glazúry a mandle. Nakoniec ešte posekaný koriander. Prehrejeme všetko krátko.
- Prelejeme na vrch už opečenej rybky a môžme podávať. Dobrú chuť!!!