Mečúň s citrusovo-mandľovou glazúrou (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Keďže u nás sa na Štedrý večer stretnú 4 generácie a teda aj viac ľudí, snažím sa urobiť čo najviac rôznych jedál, aby bol každý spokojný a zároveň každý rok skúšam niečo nové. Veď ten večer to má už v samotnom názve. Niekedy síce na druhý deň nevládzem chodiť, ale veď je to najkrajší večer v roku. Takže vám predstavujem druhú rybku z nášho včerajšieho stola. Mečúňa s citrusovou a mandľovou glazúrou.

Suroviny

Postup

  1. Najprv si urobíme citrusovú glazúru (môže byť urobená aj deň vopred): V malej hlbšej panvičke si zmiešame pomarančovú šťavu, víno, med a zázvor. Pomaly privedieme do varu.
  2. Po zovretí necháme variť na najmenšom stupni, kým sa obsah nezredukuje a nevznikne skoro sirupovitá konzistencia.
  3. Rybu si osolíme a okoreníme. Na panvici na troche oleja opečieme z oboch strán. Najprv potrieme citrusovou glazúrou vrchnú stranu a po otočení potrieme už opečenú stranu.Opečené dáme hneď na servírovací tanier.
  4. Medzitým si opečieme mandľové lupienky.
  5. Prichystáme si cibuľku a pažítku...
  6. ...a čerstvý koriander. (keď nemáte, môže byť aj petržlenová vňatka)
  7. Na panvičke si na troške oleja speníme šalotku, pridáme pažítku, zvyšok citrusovej glazúry a mandle. Nakoniec ešte posekaný koriander. Prehrejeme všetko krátko.
  8. Prelejeme na vrch už opečenej rybky a môžme podávať. Dobrú chuť!!!