Makrónky

Matcha makrónky s malinovou a čoko-pepermintovou ganache

Autor receptu: siuuu

Lahodné, prírodné, bez umelých farbív. Zasa mi zvýšili bielky, tak som sa rozhodla oprášiť úplne prvý makrónkový pokus, ktorý som kedysi skúšala - a vizuálne vtedy nevyzerali až tak k svetu, aj keď sa vcelku aj vtedy podarili.

35
porcií
20 minút
príprava
13-18 minút
na 140-145 °C

Postup

  1. Pekáče vyložíme papierom na pečenie, alebo použijeme podložku na makrónky. Ja robím na podložke (jednotlivé kolieska jemne prstom potriem olejom a potom prebehnem čistou papierovou utierkou, aby oleja nebolo príliš veľa), kto má pevnú ruku a dobré oko, tak si vystačí aj bez podložky, ale moje kolieska bez podložky boli každé inej veľkosti . Mandľovú múku s tretinou práškového cukru premixujeme pár pulzami, aby sa múka zjemnila, pridáme zvyšný práškový cukor, matcha prášok, premiešame a 3-4-5x preosejeme cez jemné sito (ja asi nemám až také jemné, zmes nikdy nemám úplne hladkú).
  2. Bielky šľaháme do hustej peny asi 1,5 minúty (začneme na slabších obrátkach), postupne na 2-3x pridáme krupicový cukor a vyšľaháme do hustej peny. Pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a šľaháme až pokiaľ nemá sneh tuhé a lesklé špičky.
  3. Do snehu ručne jemne postupne (asi na 3x) zapracujeme suchú zmes. Mala by nám vzniknúť hustá lesklá hmota, ktorá husto steká zo stierky či varešky. Na povrchu by sa mala vytvoriť stuha, ktorá s cestom splynie asi za 20 sekúnd. Ak bude hmota príliš hustá, budú také hutnejšie a vyššie - teraz som pridala pár kvapiek šťavy naviac.
  4. Hmotu dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou trubičkou a na pekáč alebo na podložku robíme kolieska s priemerom asi 4 cm (ja ešte nemám v oku koľko cesta treba dať, preto som dopĺňala a povrch nemám preto úplne hladký). Plechy párkrát buchneme o stôl, aby sme zničili prípadné vzduchové bublinky v ceste. Plechy necháme stáť cca 25 - 30 minút, aby povrch koláčikov zaschol (na dotyk nesmie lepiť). Pečieme v rúre vyhriatej na 140 - 145 °C na druhej úrovni od vrchu rúry cca 13-18 minút, v polovici pečenia otočíme pekáč. Treba si sledovať dobu pečenia podľa svojej rúry - ľahko sa vrch sfarbí do hneda a nie sú potom také pekné farebne. V originál recepte sa spomína 13-15 minút na 150 °C - na moju rúru je to vysoká teplota a prvýkrát sa mi pripiekli do hneda - teraz pečiem na 140-145 °C cca 16-18 minút. Po upečení necháme vychladnúť na pekáči (podložke) a dáme dolu (správne dopečené pôjdu úplne ľahko).
  5. Plnku si môže dať každý podľa seba - ja robievam klasickú ganache z horkej čokolády a smotany na šľahanie v pomere 1:1 a pridávam 1 ČL pepermintového extraktu (smotanu zahrejem po bod varu a horúcou zalejem polámanú čokoládu, minútu-dve nechám postáť a rozmiešam, nakoniec vmiešam pepermintový extrakt). Malinová ganache sú rozvarené mrazené maliny, prepasírované a horúcimi zaliata biela čokoláda (ja dávam najradšej Milku) v pomere 1:3 (1 diel malinového rozvaru na 3 diely čokolády). Ganache necháme vychladnúť na izbovú teplotu - ja dávam ešte stuhnúť do chladničky na primeranú hustotu. Pomocou cukrárskeho vrecúška (ja som využila mikroténové vrecko, z ktorého som odstrihla rožtek) naplníme a spojíme korpusy. Pred podávaním necháme 24 hodín odležať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke - budú potom vo vnútri mäkké a zvonku chrumkavé. Ja som samozrejme neodolala a ochutnala jeden kúsok hneď a bol skvelý.