Mastné hnetené rožky (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Tieto rožky svokra piekla veľmi často. Pri listovaní jej receptov na mňa dnes hodili oči pod názvom: Rožky mastne hnecene, a vynorili sa spomienky na časy, keď som ich pod jej vedením prvý krát piekla. Je to už dobrých 20 rokov, odvtedy som ich piekla len pár krát, no začnem ich piecť určite častejšie. Aj keď sa vám bude zdať príprava cesta náročnejšia, verte, oplatí sa to ;-)

60 ks
porcií
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Použila som hrnček s objemom 300 ml.
  2. Cesto 1: Do misy dáme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme troškou cukru, zalejeme 50 ml mlieka, trošku zasypeme múkou a necháme urobiť kvások.
  3. Po chvíli pridáme žĺtky, zvyšný cukor, postupne prilievame zvyšok mlieka a hnetieme cesto dovtedy, pokiaľ sa neodliepa od bokov misy. Cesto je trochu tuhšie, má byť také.
  4. Cesto 2: Do misy dáme múku, pridáme masť a vypracujeme cesto.
  5. Cesto 1 dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm.
  6. Do stredu vyvaľkaného cesta dáme cesto 2. Prstami ho roztiahneme na celé prvé cesto.
  7. Prichádza dôležitá časť, a to prekladanie cesta. Najprv ho preložíme z jednej strany do stredu, preložíme z druhej strany, potom preložíme zospodu, a nakoniec z vrchu smerom nadol.
  8. Takto preložené cesto dôkladne vyvaľkáme, priebežne pomúčime valček, ale aj dosku a prekladanie opakujeme rovnako ako prvýkrát.
  9. Cesto opäť vyvaľkáme, a posledný krát poprekladáme rovnako ako predtým. Keď ho posledný krát preložíme, zakryjeme ho misou a necháme odpočívať asi 20 minút.
  10. Medzitým si pripravíme náplň. Orechy zmiešame s cukrom a mliekom, dôkladne vymiešame (odporúčam do týchto rožkov tuhšiu náplň, ako túto či makovú, tvarohovú. Pri plnení lekvárom musíte dávať pozor na to, aby nebolo cesto niekde prasknuté, a veľmi dôkladne zrolovať a popritláčať, aby lekvár nevytiekol).
  11. Po 20 minútach odkryjeme cesto a vyvaľkáme ho na hrúbku 3 mm. Radielkom (nožom) krájame obdĺžniky a na každý obdĺžnik dávame kopček plnky, cca veľkosti menšieho orecha.
  12. Ukazovákom a palcom chytíme rožteky obdĺžnika, prikryjeme ním časť náplňe a kraje pritlačíme. Potom to zrolujeme, trošku zatočíme kraje smerom nadol.
  13. Rožky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, každý rožok potrieme jemne vyšľahanými bielkami, každý rožok popicháme vidličkou a pečieme na 190 °C asi 20 až 25 minút do zlatohneda.
  14. Ešte horúce ich obalíme v práškovom cukre a ukladáme do misy. Rožky sú krehučké, a vydržia takto mäkké aj viac dní. A nebojte sa tej masti, vôbec ju tam chuťovo necítiť, ale vďaka nej je to cesto fantastické.
  15. Tak a už len vyložiť nohy a oddychovať :-)