Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Každý má ten svoj recept na nedeľnú polievočku :-) A čo recept, to poklad :-) Ale čo tak ozvlášniť ho miesto rezančekov napríklad taštičkami plnenými kuracou pečeňou (u nás ľudovo pečienkou :-) ) alebo brokolicovými knedličkami?

Suroviny

Postup

  1. Mäsovo-zeleninový vývar: Pripravím si mäso. Umyjem ho.
  2. Pripravím si zeleninu. Očistím ju. Akurát cibuľu ponechávam v šupke. Paradajku narežem do kríža. Mrkvu, petržlen, kaleráb primerane nakrájam (na väčšie kusy).
  3. Mäso zalejem studenou vodou (2l) a privediem do varu. Znížim teplotu na najslabšie. Od tohto momentu zbieram priebežne penu (pomáham si malým kovovým sitkom :-) ). Po znížení teploty pridávam zeleninu, soľ a korenie. Brokolicu sa mi podarilo posadiť na všetko ostatné, takže som ju vlastne uvarila v pare :-))) A mäkkú odložila z polievky von. Ostatnú zeleninu zvyknem nechať v hrnci až do záverečnej. Okrem kelu, ktorý som tentokrát nedala do polievky.
  4. Polievku s hovädzím mäsom varím asi 2 hod na zníženej teplote, prikryté pokrievkou na štrbinku. Zo záhradky mám ligurček - maggi korenie, ktoré zvyknem chvíľu povariť v polievke. Počas varenia polievky si pripravíme závarku.
  5. Brokolicové knedličky: Pripravíme si suroviny. A dáme variť vodu (nezaváram do polievky, ale zvlášť).
  6. Brokolicu rozmixujeme. Podľa potreby pridáme po lyžiciach z vývaru. Zas nemusí byť z toho kaša. Podľa našej chuti a toho, aké kúsočky chceme nájsť v knedličkách :-)
  7. Pridáme vajce, prelisovaný cesnak, štipku nastrúhaného muškátového orieška. Prípadne dosolíme.
  8. Zahustíme múkou. Zvyknem urobiť skúšku odvahy - šup knedličku do vriacej vody, či sa nerozpadne predčasne...
  9. Do osolenej vriacej vody nahážeme halušky svojím spôsobom a náradíčkom.
  10. Mne sa podarilo hádzať knedličky (takže žiadne mrňavé mrňatá) za pomoci dvoch lyžičiek. Tu mám už aj taštičky v priereze.
  11. Taštičky plnené kuracou pečeňou: Plnka: Kuraciu pečeň umyjeme a zbavíme prípadných žiliek atď. Očistenú cibuľu nakrájame. Na oleji orestujeme najprv cibuľu s pretlačeným cesnakom a potom pečeň cca 10 min.
  12. Rozmixujeme spolu so soľou a majoránkou. V prípade potreby pridáme trochu z vývaru.
  13. Pripravíme si cesto na taštičky z vajca, múky a oleja.
  14. Vyvaľkáme natenko. Podsypávame múkou podľa potreby. Používam veľký valček a za pomoci takéhoto malého šikovného sa mi podaril teda obdĺžniček. Je vďačný na vyvaľkanie cesta do požadoveného tvaru.
  15. Na polku cesta za pomoci dvoch lyžičiek kladieme kôpky plnky vo veľkosti malého vlašského orecha.
  16. Prikryjeme druhou polkou cesta. Malíčkovou hranou ruky urobíme medzi kôpkami cestičky :-)) A radielkom nakrájame. Z cestoviniek môžeme spraviť aj samostatný chod :-)
  17. Dáme variť do osolenej vriacej vody.
  18. A z každého rožku trošku do taniera. Dobrú chuť :-)