Mäsovo cuketová roláda a zemiaky s Hokkaido (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Náš dnešný nedeľný obed bol v znamení dopestovanej zeleniny z našej záhradky....

6
porcií
50 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr chvíľka na inšpiráciu :-) večer si sadnem a po papierkoch si píšem poznámky, nápady, čo by som chcela a hlavne ako by som chcela v nedeľu uvariť, upiecť - veď prídu deti... keď už mám v tom jasno, treba tie papieriky niekam dať aby som nezabudla čo a ako chcem robiť. A tu som vyskúšala skvelú inšpiráciu od @jerica - zoberiete 1ks vešiaka s klipsami, zavesíte ho tak aby ste naň dobre videli, napr. na horné skrinky kuchynskej linky, alebo na okno ako v mojom prípade keďže mám pracovný pult rovno pod oknom a už len stačí papieriky s poznámkami a receptami prištipcovať... ja som ešte podložila zelený kartón aby sa mi to lepšie čítalo.... a svetový zlepšovák je na svete :-)
  2. a ideme variť - bravčové mäso si pomelieme, rožky namočíme a vyžmýkame, cibuľu nakrájame a cesnak popučíme, hríby si očistíme, alebo vyberieme z konzervy, alebo rozmrazíme (môj prípad, použila som mrazené masláky) a ešte bylinky
  3. všetko okrem byliniek dáme do robota a všetko spolu dôkladne rozmixujeme, aj napriek tomu, že mäso je už raz pomleté... pridáme bylinky (petržlenka, estragón, kmín) za lyžicu červenej mletej papriky a lyžičku drveného kmínu a soľ. Nič inšie som nedávala, tie bylinky sú dosť výrazné. Dobre premiešame, ja som ešte pridala trochu strúhanky.
  4. Kuracie prsia nakrájame na hrubé pásy, osolíme, okoreníme. Cuketu nakrájame pomocou škrabky alebo strúhadla na dlhé tenké pásy.
  5. na dosku dáme potravinársku fóliu a na ňu rozprestrieme mleté mäso
  6. na mäso poukladáme cuketu osolíme, okoreníme
  7. a do stredu dáme osolené a okorenené kuracie mäso
  8. teraz prichádza tá najťažšia časť - roládu opatrne zvinieme tak, že oba konce k sebe pritlačíme a fóliou pevne obtočíme. Konce zaviažeme motúzikom...
  9. a dáme do parného hrnca na 50 minút. Kto nemá parný hrniec môže roládu zavinúť do alobalu a dať piecť do rúry, alebo dáme roládu napr. do chlebovej formy
  10. a upečieme si zemiačiky s tekvicou - Hokkaidó je moja tohto ročná láska, prvý krát som si ju dopestovala na záhradke a spolu s čerstvo nakopanými zemiakmi tvoria neuveriteľný pár :-) Hokkaido prekrojíme, dužinu vyberieme (nevyhadzujeme, semiačka usušíme, obsahujú veľmi veľa zinku, dobrého na našu pleť, vlasy, nechty...) na plech dáme na kocky nakrájané Hokkaido, očistené nové zemiaky a zalejeme olejom, posypeme soľou a bylinkami a dáme piecť
  11. keď máme mäsovú roládu hotovú opatrne ju prenesieme na pekáčik a odstránime fóliu. Ja som ju dala k upečenej zelenine...
  12. a spolu som ich ešte zapekala asi 15 minút.
  13. a takto vyzerá roláda v reze
  14. aj keď sa vám to bude zdať na nedeľný obed málo, a ešte aj pre návštevu, ja som ešte robila slepačiu polievku, zemiaky v pare a kuracie medajlónky a veľkú misu zeleninového šalátu... a keď som po obede chcela fotiť, s tých krásnych žltučkých zemiačikov s Hokkaidó neostalo vôbec nič. Tak som odfotila aspoň roládu :-)
  15. No a po obede ku kávičke sme mali takúto orieškovú buchtu podľa @cica1 len miesto ovocia som dala zmes hrozienok, lieskových a vlašských orechov :-)