Mäsové závitky s anglickou slaninou a horčicou na ihle (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Nechcelo sa mi stáť pri sporáku v tejto horúčave, tak som spravila niečo jednoduché a chutné na obed, aj som bola pochválená. Vyklepala som mäsko na tenko, osolila a okorenila, potrela horčicou, položila som ho na plátky anglickej slaninky, zatočila do závitkov, pokrájala na 2,5 cm kúsky, ktoré som napichla na ihlu a upiekla v trúbe do mäkka. Podávala som s pretláčanými zemiačikmi, preliatymi chutným výpekom.

2
porcie
10 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pokrájala som bravčové pliecko na rezne o váhe cca 150 g, po obvode narezala, aby sa pri pečení nekrútili. a vyklepala som ich na tenko. Môžete zvoliť akékoľvek iné mäsko, ale potom treba prispôsobiť čas pečenia podľa druhu mäska a veku zvieratka, z ktorého pochádza.
  2. Vyklepané rezne som jemne osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  3. Vedľa seba som poukladala plátky anglickej slaninky, bola pekne mäsitá, čo mi vyhovovalo, lebo pliecko je dosť tučné a šťavnaté. Pri suchšom mäsku, ako napr. kuracie alebo morčacie prsia je vhodnejšia čistá domáca údená slaninka.
  4. Na anglickú slaninku som položila pripravené mäsko a potrela som ho horčicou.
  5. Takto upravené mäsko som zatočila do závitkov.
  6. Závitky z mäska som pokrájala na valčeky o dĺžke asi 2,5 cm a napichala som ich na ihlu.
  7. Mäskové závitky na ihle som vložila do pekáčika, podliala trochou vody, vrch som pokvapkala olejom a pekáč prikrytý alobalom som vložila piecť na 40 minút do trúby vyhriatej na 180 stupňov. Nebolo treba zapekať, lebo aj slaninka bola na povrchu opečená do chrumkava a mäsko bolo mäkkučké.
  8. Doprostred taniera som dala pretláčané suché zemiaky, na ktoré som položila ihly s mäsovými závitkami a celé som ešte pokvapkala vypečenou šťavičkou. K tomu sme mali na výber kvasené a nakladané uhorky, kapustový šalát a čalamádu. Dobre padlo vychladené orosené pivko s vysokou penou a nasledovala siesta.