Mäsové guľky v špenáte

Autor receptu: pupava

Osobne mäso nejedávam, ale keďže nevarím len pre seba, urobila som mäsové guľôčky. Recept som našla na inom kuchárskom portáli a prispôsobila som si ho podľa toho, čo sme doma mali. Zožali obrovský úspech, hlavne vďaka kombinácii so špenátovým prívarkom. Bežne sa robia s brusnicami, tak si ich pamätám aj ja, no chcelo to tú osvedčenú chuť trochu inovovať. Za seba teda chuť nedokážem opísať, ale nech mi slúži k dobru, že 23 guľôčok sa zjedlo extrémne rýchlo :)

Postup

  1. Najprv si pripravíme mäsové guľky. Na panvici na troche oleja opečieme cibuľku (dávame pozor, aby nezhnedla). V miske si premiešame mäso hovädzie a bravčové, pridáme do tejto mäsovej zmesi žĺtky, strúhanku, cibuľku z panvice, soľ a korenie. Hmota by mala byť tak akurát na vytvarovanie guliek, ak je však treba, môžeme pridať strúhanku.
  2. Vytvarujeme si z tejto zmesi guľky a poukladáme ich vedľa seba do zapekacej misy (je dobré si trošku popotierať dno tejto misky olivovým olejom). Mäsové guľky tiež na povrchu ponatierame olivovým olejom. Dáme do trúby na cca pol hodinu na 250 °C.
  3. Kým je mäso v trúbe, pripravíme si špenátový prívarok. Receptov naň existuje niekoľko, u nás je osvedčený a rok robievaný tento :) Mrazený špenát (kupovaný) si ešte zabalený vždy položím vopred do misky a zalejem ho horúcou vodou. Do niekoľkých minút pekne zmäkne. Maslo si necháme roztopiť na panvici. Pridáme k maslu špenát, poriadne premiešame. Pridáme i trochu mlieka a 3 strúčiky pretlačeného cesnaku. Dochutíme soľou a korením.
  4. Pripravíme si zeleninový vývar (asi 2,5 dcl). V zvlášť hrnci roztopíme maslo, pridáme mlieko. Do tohto mlieka pridáme zeleninový vývar a horčicu. Všetko spolu poriadne premiešame.
  5. Po asi polhodine vyberieme z trúby mäsové guľky a zalejeme ich zmesou z vývaru, mlieka a horčice. Dáme do trúby ešte na cca 20 minút na 250 °C.
  6. Po upečení vyberieme a polejeme trochou výpeku a špenátom. Ako prílohu podávame zemiaky s bazalkou a pažitkou :) Dobrú chuť!