Mäsové guľky

Mäsové guľky v kyslej kapuste celkom inak (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Nemáte práve kapustné listy na plnenie a máte práve chuť na plnenú kapustu. Mäsové guľky jednoducho zabaľte do kyslej kapusty a je to podľa mňa ešte chutnejšie.

5-6
porcií
50 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso som použila dvojaké - hovädzie aj bravčové, ktoré som umyla a osušila.
  2. Oba druhy mäsa som pomlela.
  3. Cibuľu som nakrájala a dala na masti opiecť.
  4. Keď bola cibuľka opečená, pridala som k nej mletú červenú papriku, pomiešala a pridala som k mletému mäsu.
  5. Mäso som osolila, korenila, pridala som nakrájaný cesnak a opečenú cibuľu a všetko som zmiešala.
  6. Z kyslej kapusty si dám hrsť do dlane, z masa si vytvorím guľku, položím ju na kapustu a snažím sa čím viac obaliť celú guľku kapustou tak, aby z nej nespadla, troška ju treba povtláčať do mäsa.
  7. Všetky guľky sú obalené.
  8. Pripravím základ pre guľky. Na zohriatej masti spením nakrájanú cibuľku a pridám polievkovú lyžicu cukru, keď skaramelizuje cibuľka, pridám aj nakrájanú kolbásu a všetko spolu opečiem.
  9. Pridám mletú červenú papriku a kyslú kapustu a všetko zmiešam.
  10. Na tento základ uložím prvú časť guliek a posypem ich opäť kyslou kapustou, aby boli guľky z časti zakryté a pridám aj umyté sušené suchohríby.
  11. Potom uložím druhú časť guliek, posypem kapustou a pridám paradajkovú šťavu.
  12. Napokon zalejem studenou vodou, ale iba toľko vody pridám, aby boli guľky ponorené, to nie je polievka. Od začatia vrenia počítam 40 minút a je kapusta uvarená aj s guľkami. Nemám rada rozvarenú ryžu v guľkách, toto je presne taká akurátna.
  13. Pridanie ryže k mäsu mi nenačítalo, pridávam dodatočne...
  14. Hotové všetko uvarené, po 40 minútach.
  15. Podávame s chlebíkom. Guľky zostali počas celého varenia obalené v kapuste a nepridala som do mäsa vajce, pekne drží všetko spolu. Prajem vám dobrú chuť.