Mäsové guľky v cestovinovej polievke s bazalkou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

… sú delikatesa prevoňaná nastrúhanou kôrou z čerstvého pomaranča a cesnakom, servírovaná s cestovinou „Sea Shells (morské mušle)“. Rozmixovanou bielou fazuľou z konzervy „pureé“ som získal krémovú konzistenciu polievky, pôvodom z Talianska. Na jej uvarenie ma inšpirovala moja „periférna pamäť, alias krajšia a lepšia 1/2“, po analýze originál rcp v „polievkovej biblii“ na str. 237. Ak Vám čírou náhodou ostal zvyšok domácej fazuľovej polievky, máte o starosť menej. Verte, nám chutilo! .. a veľmi!

4 - 6
porcie
12 - 15 minút
príprava
40 - 50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. mäsové guľky, ja som ich tvaroval pomocou 2 KL na „mandle“, som pripravil už večer pred varením; asi z 200 mm talianskej bagetky som odrezal kôrku a striedku som pokrájal asi na 6÷7 mm kocky (6÷7 PL „baj očko“), uložil som ich do pomocnej misky, pokropil 4 PL vlažného mlieka a nechal ~ 10´ „naboptnať“; potom som pridal pomleté mhovädzie mäso, na drobno pokrájanú petržlenovú vňať, postrúhanú kôru z jedného pomaranča, pretlačený cesnak a po mokka lyžičke (ML) soli a čerstvo mletého čierneho korenia; masu som ručne „stručne“ no dôkladne vymiešal
  2. po chvíľke (5÷7´) „odpočinku“ som do zmesi postupne prilieval vyšľahané vajúčko a pomocou vidličky premiešal
  3. z takto pripraveného „polotovaru“ som pomocou kávových lyžičiek vyformoval 15 mäsových „mandlí“,
  4. ktoré som pozorne opiekol na troške rastlinného oleja a na papierovom obrúsku odložil, než pripravím polievkový základ
  5. „zostava“ pripravená na varenie
  6. konzervu bielej „Navy“ fazule aj s nálevom (po otvorení, prosím, ochutnať) so 100÷120 mm vývaru a dobrou PL hustého paradajkového krému (môžete ho nahradiť pretlakom alebo kečupom) som ponorným mixérom na hladko „roztentočkoval“,
  7. na rastlinnom oleji som orestoval postrúhanú cibuľu s pretlačenými strúčikmi cesnaku, pridal k nej pokrájanú chilli papričku, mrkvu a zelerové stonky, premiešal, prikryl a dusil 5÷7´, priložil „fest“ PL čerstvého masla a po opätovnom premiešaní aj
  8. soľ, čMČK a mletú sladkú papriku; 5´ podusil, zalial
  9. rozmixovanou fazuľou a zvyškom vývaru, asi 5´ nechal povariť
  10. do vriacej polievky som nasypal dve hrste cestovinových mušličiek (~ 250÷333 ml) a po ich uvarení „al dente“ (~ 5÷7´), pridal opečené mäsové „guľky“, pokrájané lístky bazaličky voňavej, nechal 5´ „prešťaviť“ a
  11. mohol som, posypané mletým „parmesanom“ a ozdobené trojlístkami bazaličky, servírovať; komu sa polievka zdá málo „ohnivá“, môže si ju podľa chuti zvýrazniť napr. tabascom; do Vašej pozornosti dávam pohľad na mušličky, ktoré svoju veľkosť varením poriadne zväčšili; a ešte na záver: na budúce pripravím mäsoguľky aspoň z dobrého „polkila“ mäsa; boli výborné, ale bolo ich málo!!!
  12. a ešte detail na „morské mušličky“, v polievke vykonávajúcich aj funkciu malých lyžičiek, do ktorých sa „nasáčkuje“ troška polievky; jedna jej porcia predstavuje 718 kcal/3014 kJ energie; 35 g proteínov; 80,9 g karbohydrátov, ako 10 g cukrov; 30,5 g tukov, ako 8,5 g saturátov; 53 mg cholesterol; 152 mg vápnika; 529 mg sodíka a 9,7 g vlákniny