Mäsové guľky s čubricou a zemiakovými čipsami (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Nakúpila som na jarmoku nejaké koreniny, tak experimentujem. Možno budú námietky, že nesedí kombinácia, úprava, korenina, ale nám chutilo. Urobila som šťavnaté mäsové guľky pečené v rúre a k nim zemiakové čipsy podľa Zdenka Polhreicha.

6
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Suroviny na fašírku zmiešame, cibuľky nakrájame, cesnak pretlačíme alebo postrúhame. Miesime trošku dlhšie, až "lepí", potom bude pekne držať spolu.
  2. Rúru zapneme na 200 °C, na plech dáme pečiaci papier, pomastíme masťou /ja som dala aj trochu pod, aby sa nešmýkal/. Olejovými rukami tvarujeme guľky veľkosti asi ako stredná rajčina. Dáme piecť. Navrch som už nedávala žiadnu masť ani olej, v ceste nie je chlieb ani strúhanka, budú šťavnaté dosť.
  3. Pečieme cca 20 minút z jednej strany, otočíme a dopečieme. Môžeme rúru zmierniť na tých 180 °C. Pečieme, až chytia zlatistý nádych.
  4. Zemiaky je dobré si pripraviť vopred a môžu sa piecť zároveň s guľkami, ja som mala trochu sklz :) Zemiaky aj so šupou (vyberajte pekné veľké) vydrhneme kefou a nakrájame na plátky s hrúbkou cca 3-5 mm. Plech opäť vyložíme papierom, posypeme hrubozrnnou morskou soľou, nadrvíme korenie, môžeme hodiť nejaké bylinky (dala som korenie Bylinkové maslo s pažítkou), pokvapkáme olejom. A ukladáme zemiačky asi takto.
  5. Navrch namelieme korenie, dáme pokrájané olivy a paradajky. Olej sa už nedáva, neviem prečo :)
  6. Pečieme ich pri 200 °C, ale znesú aj vyššiu teplotu, do zlatista, ale nevysušíme. Zdeněk ich podával k rybe s rukolovým šalátom, taký tip :)
  7. Ale naše guľky :) Mne ešte čosi mäsa zvýšilo, tak som pár upražila na panvici, takisto aj zemiaky. Tie boli šup-šup hotové.
  8. To už hladoši stepovali a čakali na svoju porciu. Guľky boli výborné a zemiačiky voňavé. Už som len kvapla na tanier pikantnú horčicu a chrumkali sme k tomu jarnú cibuľku. Fajne :)
  9. A tu je čubrica /nech vás nemätie dátum spotreby, obrázok je z internetu/. Vonia neskutočne. Týmto chcem poprosiť šikovné varecháčky, že budem rada, ak mi hodíte nejaké odkazy na vami osvedčené recepty s čubricou. Ďakujem :)