Banánový koláč
Banánový koláč

Maslový banánový chlebík bez lepku

novalim - fotkanovalim, 6. februára 2018. Komerčný recept.
Maslový banánový chlebík bez lepku
Foto: novalim

Banánový chlebík bez lepku je veľmi praktický koláč. Jednak v ňom spotrebujete prebytky z kuchyne (ako napríklad vaječné žĺtky alebo prezretý banán), jednak je Zobraziť celý popisBanánový chlebík bez lepku je veľmi praktický koláč. Jednak v ňom spotrebujete prebytky z kuchyne (ako napríklad vaječné žĺtky alebo prezretý banán), jednak je to chutný dezert, ktorý ale aj zasýti a preto ho môžete bez obáv zabaliť vašim najbližším na desiatu. Vďaka maslu v ceste je veľmi chutný a jemný, vďaka banánu ostáva vláčny a neschne.

15
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 190 °C

Suroviny

250 g
150 g
100 g
3 ks
1/2 ks
1 ks (zrelý)
Na polevu:
1 PL
150 g




Postup

  1. 1

    Najprv si na miernom plameni roztopíme maslo (pozor, nevaríme ho, len zahrejeme do roztopenia) spolu so zrnkami z polovice vanilkového struku. Cukor a žĺtky šľaháme do nadýchaného bledého krému (až peny). Potom do vajíčkovej zmesi preosejeme Promix UNI a gumenou varechou zľahka ale dôkladne vmiešame tak, aby neostali hrudky.

  2. 2

    Zrelý banán rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme ho do cesta, premiešame. Napokon primiešame roztopené maslo s vanilkou a dohladka rozmiešame.

  3. 3

    Cesto nalejeme do vymastenej a vymúčenej formy na chlebík a pečieme asi 45 minút na 190 stupňoch. Po dopečení odskúšame špajľou, či je koláč prepečený a necháme ho vychladnúť.

  4. 4

    Napokon ho vyklopíme z formy, polejme čokoládou roztopenou s lyžicou oleja a polevu necháme stuhnúť.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
123
123
@Mirop (6.2.2018 18:32)

no, ale predstav si, že sú tu aj na vareche tzv. diagnostikovaní bezlepkáči,alebo ich príbuzní /o móde nepíšem - to je iná kapitola.../, ktorým sa náhodou tento recept môže páčiť...
používateľ nemá avatar
123
123
oprava - nie tzv diagnostikovaných, ale diagnostikovaných !!!
haji
@Bubaya (6.2.2018 20:30)
Máš naprostou pravdu. A pak jsou ještě horší nemoci, na které dosud žádnou dietu nikdo nevymyslel.
1x bubaya
mirop
Suhlas, ale dnes kto nieje "celiatik" akoby ani nebol : D
pipnat
Vyzerá super:)dali by sa žĺtka nahradiť niečim iným?
popoluska340
Receptik sa mi paci,aj ja mam celiakiu,a tak rada by som si dala kupovane chleby,tolko ich je,len nemozem,hned reagujem hnackami ,krcami a velkymi bolestami .Crevo uz mam zahojene,dodrziavam 7 rokov,ale na vianoce som si dala 1 gulicku kde boli piskoty a sodoma gomora.Ale do tohto receptu sa da muka nahradit pohankovou.V minulosti som uz robila pernik z pohankovej muky a dobry bol,susedom velmi chutil,a to nie su celiatici.
novalim
@Pipnat (7.2.2018 06:58)

Vo vegánskych receptoch sa namiesto vajec dá použiť napríklad rôsol z ľanových semiačok – asi lyžicu semiačok treba namočiť na hodinu do 2 lyžíc vody a použiť ako náhradu za jedno vajce. Tento návod je ale všeobecný a nebol odskúšaný na tomto konkrétnom recepte.
finczi
Mám v rodine dve celiatičky,recept som už aj preposlala. Kupované dobroty pre celiatikov sú drahé, určite sa potešia každemu spestreniu jedálnička. Vďaka za inšpiráciu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia