Maslové haluštičky – ňočky – do polievok (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Tento osvedčený rcp z pokladnice „Doma, pod Šibenou horopu ...!“ som Vám už dávno dlžný. Varil som polievku zo zelenej fazuľky, tak som ich prípravu konečne nafotil. Dajú sa použiť nielen do polievok, ale ak krupicu nahradíme 500 g hladkej múky a pridáme vajíčko naviac a vodu, sú vynikajúce aj k pörköltom, paprikášom, či guľášom. Deťúrence – „čvorgli a iná krpatá háveď“ ich priam zbožňujú s vajíčkom a zeleným šalátom, či znojemskou sladkokyslou horkou, ako s prílohou. Možno zachutia aj Vám!

6÷8
porcií
7 minút
príprava
3÷5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. tradičná „slávnostná prehliadka“ ingrediencií, hneď po jej skončení pokrájame potrebné množstvo na malé kocky ~ 7x7 mm a necháme ich pri izbovej teplote zmäknúť (maslo sa ľahšie spája s ostatnými komponentami)
  2. s prípravou cesta na maslové haluštičky začneme hneď, po štarte dusenia zeleniny na urestovanej cibuli, ako polotovaru pre budúcu polievku; cesto totiž potrebuje aspoň 33´ na oddych a nárast; budeme potrebovať aj asi 2 PL lístočkov umytej čerstvej petržlenovej vňate, pokrájanej na drobno (hole konáriky pokrájame na drobné valčeky a použijeme ich do pripravovanej polievky
  3. všetko uložíme do pomocnej misky,
  4. pomocou vidličky vymiešame tuhé cesto bez kvapky vody a necháme ho, prikryté, aspoň 33´ odpočívať na kuchyňskom stole, pri izbovej teplote
  5. potom ho už len pomocou „haluškátora“ pretlačíme do vriacej polievky, necháme haluštičky „vyplávať“ na jej povrch a môžeme servírovať! Na druhý deň sa nečudujte, ak vo Vašej polievke tekutina nemá miesto. To už potom mate zeleninovú polievku à la Lumberjack – teda pre drevorubačov.
  6. horúca zeleninová polievka s vlastnoručne pripravenými „hokerdlíkami“ chutí priam fantasticky! Pridávam vatriant pre fajnšmekrov a gurmánov – do cesta pre tieto haluštičky môžete pridať aj celý lalok kuracej, či adekvátne množstvo inej pečene, alebo 2 PL konzervovanej pečeňovej nátierky „Májka“, či pečeňovky v črievku, …! Vyskúšajte si svoje chute – potom to už je „bašta“ na Vašu nôtu!