Maslové cesto

Maslové cesto na košíčky a tartaletky (videorecept)

Autor receptu: silvia16

Krehké maslové cesto je hlavným základom na košíčky a tartaletky.* Pripravila som vám video krok za krokom, ako si takéto cesto pripraviť spolu s radami ako na to. Na prípravu maslového cesta budete potrebovať len niekoľko základných surovín. V mojom recepte používam mandľovú múku, ktorá dodá cestu jedinečnú chuť, ale môžete ho pripraviť aj bez mandľovej múky (pridajte miesto nej o toľko viac hladkej múky).

30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Pretože vajce môže byť malé alebo veľké, najlepšie je si ho odvážiť. Budeme potrebovať 30 g.
  2. Premiešame suché suroviny: múky s cukrom a so soľou.
  3. Pridáme studené maslo nakrájané na menšie kocky a premiešame buď ručne alebo mixérom pokiaľ sa nám neurobí jemná múčka.
  4. Pridáme vajíčko a vanilku. Premiešame a začneme cesto spájať dokopy do guľky. Cesto zabalíme do celofánu a dáme do chladničky aspoň na 30 minút.
  5. Cesto vyberieme z chladničky a necháme postáť okolo 10 minút. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku 3 mm medzi dvoma kúskami papiera na pečenie - viď video.
  6. Z vyvaľkaného cesta vykrojíme kolieska a natlačíme ich do formičiek na košíčky alebo tartaletky. Cesto párkrát prepichneme vidličkou. Ja som použila ozdobné vykrajovátko na sušienky.
  7. Naplnené formičky dáme do mrazničky na 10 minút. Tento krok pomôže cestu zostať v tom istom tvare pri pečení. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C okolo 13 až 15 minút.
  8. Upečené košíčky necháme vychladnúť a naplníme obľúbenou plnkou ako je karamel, ovocné pyré so želatínou alebo čokoládovou ganážou. Dobrú chuť.