Maslo Ghee
Autor receptu: redakcia
Maslo Ghee je druh "čistého" masla, ktoré má pôvod na indickom kontinente. Je dôležitou súčasťou nielen indickej kuchyne, hojne sa pri varení využíva aj v južnej Ázii a na Strednom východe. Priamo v Indii je najčastejšie pripravované z mlieka byvola.
Postup
- Maslo dáme do hrnca varíme asi 15 až 20 minút. Priebežne odoberáme zbytočnú penu. Maslo Ghee je hotové, keď sa odparila všetka voda, na povrchu zostala len číra zlatá tekutina a na spodku tuhá zmes.
- Rýchlo odstavíme z plameňa a precedíme. Skladujeme najlepšie v chladničke, kde nám vydrží takmer neobmedzene dlho.
- Využitie masla Ghee v kuchyni: Používa sa namiesto masla pri varení alebo pečení, ale aj vyprážaní. Je vhodnejšie ale najmä zdravšie ako klasické maslo aj preto, že podporuje trávenie a aktivuje metabolizmus organizmu.