Marshmallow poťah na torty trochu inak fotorecept

tkatka - fotkatkatka, 10. októbra 2011
Marshmallow poťah na torty trochu inak (fotorecept)
Foto: tkatka

Chcela som vyskúšať z marshmallow cukríkov poťahovú hmotu a našla som na nete takúto :)

25 minút
príprava

Suroviny

75 g
120 g
15 g
1,5 čl




Postup

  1. 1

    Práškový cukor a kukuričný škrob preosejeme a pridáme cukríky.

    Marshmallow poťah na torty trochu inak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začneme miesiť.

    Marshmallow poťah na torty trochu inak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dovtedy miesime kým sa nám hmota nespojí, potom pridáme olej a zapracujeme do hmoty. ( Tu je preto biela hmota lebo som zabudla fotiť tú ružovú hmotu).

    Marshmallow poťah na torty trochu inak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na podložku dáme preosiatý práškový cukor a hmotu.

    Marshmallow poťah na torty trochu inak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyvaľkáme na požadovanú hrúbku.

    Marshmallow poťah na torty trochu inak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Preložíme na tortu. Z tejto hmoty môžeme spraviť aj ozdoby.

    Marshmallow poťah na torty trochu inak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Aj postavičky sa dajú z nich robiť. Trik s farbením: do malej misky dám kukuričný škrob a trošku solamylu, do štamperlíkového pohárika dám vodu a pridám potravinárske farbivo dobre zamiešam a prilejem na škrob zamiešam a vznikne nám riedka kaša, ktorú vylejem na tanierik vyložený servítkami. Nechám 1 deň vyschnúť a môže sa miesiť poťahovka :))) Ak ten trik nie je pochopiteľný tu je link kde môžete vidieť foto-postup http://www.tortyodmamy.sk/vyroba-domacich-praskovych-farieb

    Marshmallow poťah na torty trochu inak (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A tu sú postavičky Pat a Mat :)))

    Marshmallow poťah na torty trochu inak (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

matata1
Ak som dobre pochopila, tak sa to nezahrieva v mikrovlnke ako klasická poťahovka?
tothka
je to výborné, nepotrebuje do seba naviazať toľko cukru, ukladám si a rada vyskúšam.
bibia1
a tie cukríky sa ti s tým cukrom spoja? Ja robím torty z marshmallow poťahovky, ale tiež mám iný recept.
valeri
Ukladám si a musím najbližšie vyskúšať, táto je možno aj jedlá, lebo tá hmota, čo sa zohrieva v mikrovlnke sa jesť nedá, je to samý cukor a je s tým aj menej roboty. Koľko máš z tejto dávky hmoty, na jednu tortu ?
3sandra3
a ten olej sa nemôže k cukríkom, k škrobu a cukru pridať hneď?
tkatka
@valeri nám to chutí :) Táto dávka je na 1 tortu s priemerom 22 cm a výška torty je 7 cm.
@3sandra3 to som ešte neskúšala lebo v recepte sa píše že najprv treba vypracovať hmotu až potom ide olej.
babi
veľmi dobrý recept, ukladám do KK , marcipán nemám rada a toto vyzerá fajn, len asi treba silu a trpezlivosť ký sa všetko spojí
akeber
veľmi užitočné...ukladám ďakujem :-)))
vanilka111
jej,to je úžasné,som netušila,že aj to sa dá :-), si šikovná, ten macík je pekný,ukladám do KK
garanco
Pekná torta, nápad výborný:-)) ! Vyskúšam niekedy na tortu pre moje vnučky- zas niečo nové...
olinka12
Milá vareška som veľmi rada, že si sa s nami podelila aj ja rada pečiem tortičky ak je v rodine nejaká oslava a ten marcipán je aj dosť drahý vždy som sa vrátila k čokoládovéj poleve ale toto si už aj ukladám najbližšie vyskúšam.
elisticka
zaujimave ... vyskusam ale na velku tortu musim urobit viac...no toho cukru je tam naozaj menej tak to nebude take presladene...ukladam a najblizsie vyskusam...
tkatka
@elisticka áno na veľkú tortu treba viacej urobiť.
Jedna dávka je takto:
25 g marshmallow cukríkov, 40 g práškového cukru, 5 g kukuričného škrobu, 1/2 čl oleja. A túto dávku vynásobíš napríklad 5 a už sa môže natiahnuť veľká tortička. :)
tkatka
Mám Vám prezradiť a trik ako farbím biele cukríky napríklad červená, žltá...???????????
babkamt
Samozrejme ,že to máš prezradiť.Ukladám do kk.V piatok má moja vnučka meniny a ja práve rozmýšľam,čo jej upečiem.Rozmýšľala som nad krtkovou tortou.
tkatka
:))) Trik s farbením: do malej misky dám kukuričný škrob a trošku solamylu, do štamperlíkového pohárika dám vodu a pridám potravinárske farbivo dobre zamiešam a prilejem na škrob zamiešam a vznikne nám riedka kaša, ktorú vylejem na tanierik vyložený servítkami. Nechám 1 deň vyschnúť a môže sa miesiť poťahovka :)))
tkatka
@babkamt to je dobrý nápad :)))
@zuzana78 ružičky robím tak že spravím guličky a lyžičkou krúživým pohybom spravím tenšie kruhy (lupienky) a tie lupienky len stočím a vždy priložím ďalšiu. Dúfam že som to dobre napísala?!
ivkagal
recept sa mi pozdáva skusim možno sa podari,raz mi to nevyšlo a už som neskušala:))
cica2
to je dokonalé, si velmi šikovná!:)
monsherry
Dakujem za recept je super robia sa z toho krásne veci ja som spravila viac farieb a podaril sa my aj zlto-modry melír kvetov vsak sám fotku.sikulka
babinka
ako som uz napisala pri tvojom recepte:  varecha.pravda.sk/recepty/torta-klobuk-s-mango-kremom-fot...

pouzila som tento recept na potah mojej torty, ale "kombinovanou" metodou - hned na zaciatku som cukriky poriadne postlacala s prask. cukrom a nie a nie sa spojit, tak som ich nahriala v mikrovlnke 5 sek, ohriali sa, zmakli a uz to slo. Opakovala som to zakazdym, ked hmota prestala nasavat cukor, obcas aj 10 sekund, ale aby sa neroztiekol a nepenil, len ohriat..S hmotou sa potom dobre pracovalo. Pri valkani pouzivam silikonovu podlozku, a preto nebolo treba vobec podsypavat, dobre sa valkalo. Ak uz to stuhlo, spolu s podlozkou som dala do mikrovlnky na par sekund (iba ohriat!) a uz to islo. Bola som velmi spokojna. Tento tyzden skusim vyrobit aj par ozdob - tie z marcipanu totiz velmi rychle vyschynaju a potom sa tazsie s nimi pracuje. Tak uvidim, este raz vdaka, Katka. :)
motycka
ahoj..chcela som len vediet,ci je mozne miesto kukuricneho skrobu pouzit na hmotu aj zemiakovy?dakujem
motycka
pri tom farbeni,ten ususeny zafarbeny skrob sa potom prida do bielej hmoty?ja som hmotu farbila priamo bud gelovymi farbami alebo praskovymi rosputenymi vo vode,ale to sa mi potom hmota lepila,tak som pridavala cukor....
tkatka
@motycka to som ešte neskúšala ale minule som nahradila polovičku zemiakovým škrobom a bolo to dobré. Áno usušený zafarbený škob sa zamiesi s cukríkami a práškovým cukrom, potom sa pridá olej a tiež zamiesíme.
marienka44
@Tkatka , rada by som sa Ta opytala: ta hmota, ktoru das dole zo servitky, este nie je potahovka? Vyrozumela som, ze hmotu zo servitky este potom zapracujes do bielej potahovky. Mam pravdu?
Tie cukriky som este nikdy nekupila, maju ich v Lidli, tusim. Su dvojfarebne. Na obr.č.1 miesis cukriky so skrobom. Netreba to zohriat na vod. lazni tak , ako u cokoladovej hmoty /susedny recept/?
Ked sa konzumuje potiahnuta torta, je sa aj ta potahovka? Dakujem vopred za odpoved, si zlata a sikovna.
tkatka
@marienka44 tá hmota čo dám dole zo servitky je len zafarbený škrob, ktorú pridám do práškového cukru spolu s cukríkmy (dám na 5 sekúnd do mikrovlnky ohriať, lepšie sa potom sním pracuje) a potom zamiesim a naposledy zamiesim olej a to už je poťahová hmota. Túto hmotu netreba dať nad paru. Čokoládovú preto treba dať nad paru aby sa čokoláda roztopila. Áno aj tá poťahová hmota sa konzumuje, ale niektorý to nemajú radi, je to individuálne. Dúfam, že som to napísala pochopiteľne, ak nie tak napíš.
violetacamorova
Páči sa mi táto hmota, lebo sa nemusí ohrievať v MR. Ukladám si ju, túto rozhodne vyskúšam na tortu pre deti, tie milujú cukríku marshmallow.
violetacamorova
Páči sa mi táto hmota, lebo sa nemusí ohrievať v MR. Ukladám si ju, túto rozhodne vyskúšam na tortu pre deti, tie milujú cukríky marshmallow.
diabambulka
odskúšané :-) marcipán sa nám nepodaril podľa predstáv a tak som hneď ponúkla voj receptík a oskúšali sme ho, tvarovalo sa s ním výborne, len jednu chybičku krásy to malo veľmi dlho sme to museli miesiť, anozaj asi tú pol hodinku :-) ďakujem zachránila si nás svojím receptíkom...
lusinkab
Jej tak som sa potesila :-) chystam sa piect torticku pre priatela a chcem mu na vrch vymodelovat rybara kedze rad chodi na ryby ale ako som rozmyslala a hladala ako zafarbit jednotlive casti tak som stale dosla len k tym drahsim rieseniam a tento tvoj napadnik s tym farbenim je priam vynikajuci ;-) este sa chcem opytat ked si urobim figurky z tejto hmoty mozem ich urobit aj par dni do predu?a ked ano ako ich mam skladovat?dakujem ti vopred :-)
tkatka
@lusinkab prepáč že píšem neskoro, nevšimla som si že si písala. Ja niekedy aj týždeň dopredu spravím postavičky. skladujem volne v izbe.
leskomanka
Ahojte. Už dlhšie sa inšpirujem touto stránkou, no až teraz som sa prihlásila. Vo viacerých receptoch na MMF som sa dočítala, že sa škrob dá nahradiť medom. Dá sa to aj v tomto prípade? Ďakujem :)
leskomanka
@tkatka Dnes som skúšala jednu poťahovku, tak uvidím zajtra ako sa podarí. Tam je originál v recepte med (alebo kukuričný sirup, ak chceme čisto bielu), ale nie je z cukríkov. Ale ak sa nepodarí, tak skúsim takúto :)
katka78
@Tkatka dnes som skúšala túto poťahovku na moju úplne prvú poťahovanú tortu. Dnes som si to chcela vlastne celé len vyskúšať, naostro to bude o mesiac. Každopádne, s poťahovku to bola veru fuška, kým sa mi spojil cukor a cukríky (škrob som nedávala vôbec), ale oplatilo sa. Už keď bola hmota spracovaná, skvele sa s ňou ďalej robilo.
tkatka
@katka78 som rada že sa ti vydarila :))) dobrá rada pred miesením trošku dať do mikrovlnky roztopiť na 5 sekúnd, potom sa lepšie sa dá spracovať :)))
simonkamatkova
Prosim vas ked si kcem potahovku spravit červenu tak mam spravit to zo servitkami a potom to tam zamiešat alebo ako?
tkatka
@simonkamatkova môžeš spraviť kašu na servítke necháš deň uschnúť potom cez sitko preoseješ pridáš práškový cukor, marshmallow cukríky a zamiesiš. Lenže nebude taká výrazná červená bohužiaľ. Odporúčam ti ak robíš tortu tak môžeš urobiť podla tejto fotopostupu:

 varecha.pravda.sk/recepty/jahodka-tvarohovo-jahodova-foto...


Kde červenú farbu rozmiešaš v troške bieleho alkoholu a s hubkou ju nanášať na poťahovku, necháš uschnúť v izbe s otvoreným oknom a krásne ti vyschne (alkohol sa vyparí). Nech sa darí :)))
morulka
dobrý deň, ja som úplný začiatočník v pečení tort a v poťahovkách... chcem sa opýtať z tých dvojfarebných curkírov je tá hmota ružovkastá? ja by som chcela čisto bielu... a chcela by som to potom zdobiť lentilkami,viete mi poradiť ako ich na poťahovku prilepiť tak aby držali a zároveň nepúšťali farbu?
tkatka
Ahoj @morulka áno z tých dvojfarebných cukríkov je ružová. Od pondelka budú predávať v Lidl Barbecue marshmallows (  www.lidl.sk/cps/rde/xchg/SID-A57EA934-9AF6F1A3/lidl...
) sú to biele penové cukríky veľmi dobré na poťahovku. Alebo ak ich nedostaneš tak aj Haribo predáva čisto biele, alebo ak si už nakúpila ružovobiele tak nastihať. Lentilky môžeš prilepiť buď jedlím lepidlom, alebo rozpustenou bielou čokoládou. Dúfam že som pomohla, držím palce nech sa darí :)))
amia
Chcem sa opytat,ci si potah mozem spravit 5 dni vopred a skladovat ho v chlade. Dakujem.
tkatka
@amia áno, potom daj do mikrovlnky trošku zohriať lepšie sa bude s ním pracovať.
angela2
ahojky, dnes som vyskúšala a je super, len mi dlhšie trvalo kým sa zafarbila na požadovaný odtien a každopádne na buduce budem robit väčšie množstvo, ale na prácu je super
morulka
Ahoj, ďakujem za radu...včera som nakúpila v lidli cukríky... piecť sa však chystám až v apríli- malej k narodeninkám,tak dúfam že sa mi to podarí...
tkatka
@angela2 som veľmi rada že s hmotou dobre pracovalo :)))
@morulka niet začo :))) určite sa podarí, držím ti palce :))) daj vedieť ako dopadla tortička :)))
mimiandy
ahoj dnes som robila podľa tvojho receptíku túto poťahovku prvý krát..neviem je taká lepkavá hmota a troška sa mi zdá masnejšia..neviem či to tak má byť robila som to prvý krát..či sa to upraví ,ked sa bude rozvaľkávať na doske s preos.práš cukrom..ozaj a možem ju odložiť do mikrotén.sáčka na cca 2 dni do chladničky ...dakujem
tkatka
@mimiandy ahoj, nemala by biť lepkavá. Neviem čo sa mohlo pokaziť. Nedala si viac oleja? Môžeš tak skladovať. A ak sa ti bude lepiť tak pridaj práškový cukor a zapracuj do nej. Držím palce nech sa podarí :)))
barmanka
Stále ma veľmi ťahá urobiť tortu s fondánom, teda dúfam, že to zvládnem, síce to nevyzerá také ťažké.. :) A chcem sa spýtať, či náhodou nepoznáš daaký dobrý recept na šťavnatú tortu? A ešte mám jednu otázočku. Čo je to za hmotu, čo sa dáva pod ten fondán?
susanah
Ahoj.musi sa robit v ten den ked chcem pouzit alebo vydrzi aj tyzden? Dakujem
susanah
Dakujem.nakoniec som robila tu zelatinovu a je super. V sobotu budem potahota ale uz som robila dekoraciu a vyberne sa s nou robi ataj chuti dobre.asi to bude u mna top
mracik9
tkatka,môžem zafarbiť aj kakaom,chcem skombinovať bielo- hnedú,ale ešte som to nerobila tak neviem,vopred ďakujem za radu :))
mracik9
tkatka,super,ďakujem veľmi,keď to spravím, tak ti dám vedieť ako som dopadla,ešte raz vďaka :))
lusmel
ahojte, som zaciatocnik, chcela by som skusit tuto hmotu a tiez vymodelovat postavicky - tucniaciky , chcem sa spytat ako dosiahnem ciernu farbu ? staci spravit biielu hmotu a potom len potravinarsku farbu ciernu zmiesat s alkohol a vymalovat len stetcom ? alebo treba pridat niaku farbu uz do tej hmoty ? dakujem :-)
tkatka
@lusmel ahoj, môžeš tak že dáš na tanierik kvapku alkoholu a vedľa dáš farbu zmiešaš štetcom a maľuješ. Ak by si chcela primiešať čiernu farbu do hmoty potrebovala by si veľa farby alebo extra gélovú farbu. Takže radšej prvú metódu zvoľ. Držím palce nech sa ti darí :)))
zuzka832
Dobrý deň, idem po prvý krát robiť tortu s tou hmotou a chcela by som sa opýtať či sa dá potom hmota prefarbiť práškovou farbou. ( napr.: z modrej na ružovú). ďakujem :)
tkatka
@zuzka832 to som ešte neskúšala z modrej hmoty na ružovú, ale podla mňa by to nešlo, lebo modrá je tmavší odtieň a keď tam pridáš ružovú práškovú farbu dostaneš podľa mňa fialový odtieň. Ale skús vyskúšať na malom kúsku hmoty a potom uvidíš. Najprv treba sa vždy rozhodnúť akú farbu chceš použiť na tortu. Ak chceš ružovú tak do bielej hmoty môžeš namiešať červenú farbu, tak dostaneš ružovú farbu ale vždy len malé množstvo farby primiešaj aby si to neprehnala.
Držím palce nech sa vydarí :)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia