Marocké spring rolls/jarné závitky a samosky plnené mletým mäsom (videorecept)

Autor receptu: silvia16

Môj manžel pochádza z Maroka a časom som sa naučila ich Marocké špeciality a chcela by som sa s nimi podeliť. Jeden z výborných receptov sú Spring rolls/jarné závitky plenené mletým mäskom. Mix papriky, zázvoru a rímskej rasce dodá autentickú marockú chuť. Prajem dobrú chuť.

20
porcií
50 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Nastrúhame si cibuľku, cesnak, mrkvu a cuketu. Pridáme nakrájanú vňať petržlenu a koriandra. Na horúcom oleji si ako prvé oprážime/podusíme cibuľku s cesnakom. Keď budú hotové, pridáme mrkvu a cuketu s vňaťou. Podusíme okolo 7-10 minút. Odložíme na tanier.
  2. Na tej istej panvici si rozprážime olej. Ja pridávam iba kvapku oleja, lebo mám dobrú nelepiacu panvicu. Ale ak potrebujete viac oleja, tak si pridajte ako pri inom dusení. Do rozpálenej panvice pridáme mleté mäso a pridáme 2 lyžičky papriky,1 lyžičku zázvoru (mletého sušeného alebo pravého ak máte), 1 lyžička rímskej mletej rasce, 1 lyžičku mletého koriandra, soľ a čierne korenie. Pražíme/dusíme za stáleho miešania pokiaľ nieje poriadne udusené. Záleží na type mäsa, ale okolo 20minút.
  3. Do dobre upraženého mäsa pridáme naspäť udusenú zeleninu a viac vňate a premiešame. Necháme ochladnúť.
  4. Pripravíme si Filo cesto. Ja si kupujem mrazené v Tescu. Ale si kľudne môžte urobiť svoje. Takže moje si vyberiem 45 minút dopredu rozmraziť, kým pripravujem mäsko. A kým mäsko vychladne.
  5. Na jarné závitky budeme potrebovať štvorec fila cesta. Dáme si ho na tanier alebo dosku a dáme veľkú lyžicu pripraveného mäsa do horného rohu.
  6. Horný rožtek zatočíme dole asi dva krát (prikryjeme mäso). Snážíme sa tak, aby v strede zostalo iba mäso, žiadny vzduch. Pekne na tesno.
  7. Ďalej preložíme bočné strany dovnútra. Zase sa snažme natesno, aby vnútri zostalo iba mäsko a nie vzduch.
  8. Teraz dobalíme až do konca. Posledný kúsok natrieme maslom, aby sa nám to pekne prilepilo dokopy.
  9. Na samosky: Zo stvorca si vystrihneme 3 pásiky. Začneme plniť na jednej strane a zložíme prvý krát do tvaru trojuholníka. Takto to prekladáme zopár krát.
  10. Preložíme zopár krát a posledný kusok potrieme maslom, aby sa nám to prilepilo. Pozrite si video ako som to skladala.
  11. Tieto spring rolls a samosky opražíme na veľmi horúcom oleji do ružova. Taktiež ich možte dať na pekarnicu do horúcej rúri a nechať zapiecť tak. Je to oveľa zdravšie a menej olejové. Dobrú chuť prajem :-)