Marocké kura (fotorecept)
Autor receptu: andys
Pod týmto názvom som poznala kura, naporcované na štvrtinky, posypané škoricou a
upečené s jablkami. Súťaž na vareche ma inšpirovala k hľadaniu receptov, z množstva
som si vybrala tento. Originálny pokrm sa pripravuje v nádobe tajine, ja som si musela
vystačiť s panvicou, ale výsledok stál za to (škoda, že vám neviem sprostredkovať
vôňu, celý byt rozvoniava exotickými koreninami). S pôvodným "marockým" kuraťom
sa to nedá porovnať.
4 porcie |
10 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Polovicu mandlí sparíme v horúcej vode a ošúpeme ich. Cibuľu nakrájame na tenké prúžky, cesnak na plátky.
- Na hlbšej panvici zohrejeme olivový olej a pridáme cibuľu, cesnak a lúpané aj nelúpané mandle.
- Pridáme kuracie prsia, nakrájané na väčšie kocky (asi 2x2 cm). Osolíme, pridáme med a orestujeme.
- Pridáme paradajky z konzervy, ktoré sme nakrájali na menšie kúsky. Premiešame a pridáme koreniny - garam masalu (hotová zmes korenín, používaných v arabskej kuchyni), štipku čerstvo mletého chilli a škoricu. Dusíme na miernom ohni asi 20 minút.
- Na záver pridáme trošku koriandrovej vňate (s množstvom opatrne, je pomletá aj v garam masale) a vňate z petržlenu. Kombináciou arabskej zmesi korenín a medu vznikne vynikajúca sladkasto-pikantná chuť. O vôni ani nehovorím :)
- Marocké kura podávame s kuskusom alebo s ryžou. Ja som pripravila kuskus podľa návodu na obale, môžete ho "prifarbiť" kurkumou. Výsledok vidíte na obrázku. Dobrú chuť :)