Karamelové guľky
Karamelové guľky

Marlenkové guľky

luprox - fotkaluprox, 11. decembra 2018
Marlenkové guľky
Foto: luprox

Pre všetkých marlenkožrútov :-) Jednoduchý recept, návyková chuť a na vianočnom stole aj krásna dekorácia, ktorá ale rýchlo zmizne :-)

60
porcií
45 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
50 g (kravské)
120 g
2 ks
2 PL (vlažné)
4 PL
450 g
1 bal.
Plnka:
200 g (kravské)
2 konzervy




Postup

  1. 1

    POSTUP NA PRÍPRAVU PLNKY: Nad parou v hrnci zohrievame za stáleho miešania Salko spolu s kravským maslom. Miešame dokým nevznikne redšia karamelová hmota. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

  2. 2

    POSTUP NA PRÍPRAVU CESTA: Nad parou v hrnci zohrievame za stáleho miešania cukor, maslo, vajce, mlieko a med. Miešame dokým nevznikne hustejšia lepkavá hmota. Odstavíme z ohňa a necháme 5 minút vychladnúť.

  3. 3

    V druhej miske si preosejeme hladkú múku, do ktorej zamiešame prášok do pečiva. Pomaly po častiach primiešane horúcu zmes a vytvorí sa nám lepkavé cesto. Cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske. Vrch cesta si tiež pomúčime, cesto je lepkavé ale dá sa s ním napriek tomu dobre pracovať. Cesto vyvaľkáme zhruba na 0,5 cm hrúbku.

  4. 4

    Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov, horný a dolný ohrev. Cesto pečieme zhruba 10 minút. Po upečení, necháme medové pláty vychladnúť. Následne ich rozmixujeme v mixéri, prípadne ručne. Do menšej misky si odoberieme trošku zmesi na obaľovanie guličiek.

  5. 5

    Do väčšej misky nasypeme zvyšok rozmixovaných medových plátov a postupne primiešavame karamelovú zmes. Miešame dovtedy, dokým nám nevznikne hustejšia hmota. Misku zakryjeme potravinovou fóliou a cesto dáme na 3 hodiny do chladu, prípadne na celú noc.

  6. 6

    Zo stuhnutého cesta tvarujeme v dlaniach guličky, ktoré potom obaľujeme v zmesi rozmixovaného cesta, ktoré sme si odložili bokom do menšej misky. Obalené guľky poukladáme do papierových mini košíčkov a podávame. :-)

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík na perníkové gulky, musí být výborné!
1x luprox
kavicka11
Wau, krásne a oceňujem snahu že si upiekla medové cesto, lebo poznám recepty kde sa dávajú kupované medové pláty. No domáce je lepšie a chutnejšie




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia