Komentáre k receptu:
  • olinecka - fotkaOlinecka 15. apríla 2018 o 06:04

    Už len to, že v marináde mäso paráda.Chvalim.
    @zareaguj
     1x haji
  • používateľ nemá avatarIrenka2 15. apríla 2018 o 11:04

    hm, môže to byť dobré, vyskúšam
    @zareaguj
  • dogagador - fotkaDogagador 15. apríla 2018 o 15:10

    Keby sa dusilo v mensom mnozstve vyvaru, nebolo by treba zahustovat, ci?
    @zareaguj
     1x dormella
  • evanaaa - fotkaEvanaaa 15. apríla 2018 o 17:46

    Nie zlý nápad, vyskúšam....no mám dojem, že si to s tou cibuľkou "dohneda" trochu prehnal, lebo si ju spálil, nezhorkla? A ešte sa opekala aj s cesnakom a potom s mäsom. Ale celkovo sa mi recept s marinádou pozdáva.
    @zareaguj
     1x strucik
  • používateľ nemá avatarFerdo2 15. apríla 2018 o 19:21

    @Dogagador (15.4.2018 15:10)

    Môžte skúsiť dať menej vody, ono zrejme záleží na tom, ako rýchlo a koľko sa vám počas toho dusenia odparí tekutiny, a tiež záleží na kvalite a čerstvosti pliecka (starší/tuhší kus mäsa treba dusiť o niečo dlhšie). Ale zatiaľ mi nikdy nevadilo, že mám tej omáčky veľa - tá je na tom to najlepšie :-)


    @Evanaaa (15.4.2018 17:46)

    Verte mi, ak vám poviem, že pre iných by to ešte bolo málo tmavé. Farba cibule, rovnako ako pri guláši, určuje finálnu farbu omáčky. Aj ja som si ešte donedávna ťukal na čelo, prečo tí kuchári v reštauráciách ten cibuľový základ do gulášu na sporáku tak "mordujú", že ju proste musia spáliť, ale až neskôr som zistil, že to je jediný spôsob ako získať naozaj hutnú tmavú farbu omáčky, ktorá sa vám inak v domácom prostredí nepodarí. Ale je to kumšt...keď som to skúšal prvýkrát, tiež som ju spálil.
    Ak by malo byť úplne perfektné, musela by tá omáčka vo finále byť ešte tmavšia, čo by sa zabezpečilo práve tou ešte tmavšou farbou cibule. On aj ten cesnak potrebuje minútu-dve zarestovať a práve tie posledné dve minúty sú "o život", lebo práve vtedy závisí, či bude cibuľa ešte tmavá a karamelizovaná, alebo spálená a horká. Kvôli fotke som to však nechcel riskovať a preto som v poslednej fáze išiel na minimálnom ohni, preto je taká svetlejšia :-)
    A keď sa tam už dá mäso, tak pustí šťavu a vtedy sa ten základ začne variť/dusiť, takže kým je tam tekutina, nemá sa tam ďalej čo pripaľovať, a po jej vyrestovaní tam už ide vývar.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarFerdo2 15. apríla 2018 o 19:23

    Apropo, ako by podľa vyučeného kuchára mala vyzerať správne dotmava orestovaná cibuľa do guláša, je možné zhliadnuť tu:


    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarMotyka 15. apríla 2018 o 19:58

    Mne by to chutilo veľmi. Najbližšie urobím. Farbu omáčky veľmi neriešim. Dôležitá pre mňa je jej chuť. Kuchári v reštauráciach používajú na zahusťovanie polotovar, ktorý je svetlý, alebo tmavý.Preto sú ich omáčky aj guľáše také tmavé. Myslím, že prepáliť šťavu je zbytočné a nezdravé. Ty si navaril výborne. KK.
    @zareaguj
     1x evanaaa
  • dogagador - fotkaDogagador 16. apríla 2018 o 04:56

    @Ferdo2 : nepochybujem, ze omacka je skvela, len chcem vediet, ci je nutne ju zahustovat, aj ked jej je menej v dosledku pridania mensieho mnozstva vody/vyvaru?
    @zareaguj
  • radox1 - fotkaRadox1 16. apríla 2018 o 17:42

    ty si to varil,a nie dusil.
    @zareaguj
  • radox1 - fotkaRadox1 16. apríla 2018 o 17:43

    ale inac ok,ani lep si nepouzil a dal zaprazku.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarFerdo2 17. apríla 2018 o 12:39

    @Dogagador (16.4.2018 04:56)
    Ospravedlňujem sa, že odpovedám až teraz. Pôvodný recept, z ktorého som čerpal, zahustenie tiež len odporúča, ale neprikazuje ho. Keď nepoužijete zápražku, tak jediným zahusťovadlom bude tá orestovaná cibuľa, ktorá sa počas tepelnej úpravy mäsa rozvarí. Toto jedlo som varil asi 10x, no zatiaľ som neskúšal použiť menej tekutiny, ale tipujem, že bude mať hustotu asi ako redší perkelt. Vyskúšajte - uvidíte.

    @Radox1 (16.4.2018 17:43)
    Lep? Myslíte tzv. zátrepku (múka rozhabarkovaná vo vode alebo mlieku)?
    @zareaguj
     1x dogagador
  • radox1 - fotkaRadox1 18. apríla 2018 o 08:23

    ano,lep je zatrepka.
    @zareaguj


Pridaj komentár k receptu:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist