Bravčové pliecko
Bravčové pliecko

Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku fotorecept

ferdo2 - bez fotkyferdo2, 14. apríla 2018
Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept)
Foto: ferdo2

Klasický recept, vylepšený o marinované mäso. Koreniny v marináde si môžete upraviť alebo pridať podľa chuti a vytvoriť tak vlastnú variáciu.

4-5
porcie
10 minút
príprava
80-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2 ks
5 strúčikov
1 l
2 PL
1 PL
Marináda:
100 ml
1 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1 ČL
1/2 ČL
1/4 ČL
1/4 ČL
1/2 ČL
1/4 ČL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Deň vopred si očistíme bravčové pliecko od nadbytočného tuku (nie všetok, trochu môžeme nechať) a nakrájame na kocky cca 4 x 4 cm. Dáme do misky alebo hrnca vhodnej veľkosti, v ktorom sme si pripravili marinádu tak, že sme všetky uvedené suroviny zmiešali dokopy. Mäso dôkladne premiešame, aby bolo všade pokryté, priklopíme a necháme cez noc marinovať v chladničke.

    Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do rozpáleného hrnca dáme rozpustiť bravčovú masť a pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme dohneda. Netreba sa nikam zbytočne ponáhľať, restujeme na miernom až strednom ohni a neustále miešame, aby sa nám cibuľa nepripálila, čo bude trvať cca 20 minút.

    Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Minútu až dve pred koncom pridáme cesnak nakrájaný na plátky - takto sa nám nepripáli, ani nezhorkne.

    Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zosilníme oheň a pridáme marinované mäso, ktoré sa nám krátko po vložení začne dusiť. Všetku šťavu, ktorú mäso pustí, vyrestujeme na tuk. Tým si zároveň čiastočne rozdusíme cibuľu s cesnakom.

    Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po odrestovaní šťavy by nám malo ostať čisté, zo všetkých strán zatiahnuté a opečené mäso.

    Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zalejeme mäsovým vývarom, zavaríme, priklopíme a na miernom ohni dusíme domäkka (cca 45 minút). Ak nemáte pravý vývar a chcete namiesto neho použiť bujón, odporúčam použiť len polovičné množstvo (0,5 l) a zvyšok doliať vriacou vodou, inak sa vám môže stať, že budete mať jedlo veľmi slané.

    Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakoniec môžeme podľa potreby zahustiť lyžicou klasickej maslovej zápražky, ale nie je to nutné - záleží na tom, akú hustú chceme mať omáčku. V prípade zahustenia zápražkou povaríme ešte ďalších 10 minút. Následne podľa potreby dochutíme soľou a korením, prípadne pridáme ešte trochu čerstvého prelisovaného cesnaku.

    Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame buď s chlebom alebo pečivom či parenou knedľou podobne ako guláš, alebo s varenou ryžou, či jačmennými krúpami ako na úvodnom obrázku.

Diskusia k receptu

evanaaa
Nie zlý nápad, vyskúšam....no mám dojem, že si to s tou cibuľkou "dohneda" trochu prehnal, lebo si ju spálil, nezhorkla? A ešte sa opekala aj s cesnakom a potom s mäsom. Ale celkovo sa mi recept s marinádou pozdáva.
ferdo2
@Dogagador (15.4.2018 15:10)

Môžte skúsiť dať menej vody, ono zrejme záleží na tom, ako rýchlo a koľko sa vám počas toho dusenia odparí tekutiny, a tiež záleží na kvalite a čerstvosti pliecka (starší/tuhší kus mäsa treba dusiť o niečo dlhšie). Ale zatiaľ mi nikdy nevadilo, že mám tej omáčky veľa - tá je na tom to najlepšie :-)


@Evanaaa (15.4.2018 17:46)

Verte mi, ak vám poviem, že pre iných by to ešte bolo málo tmavé. Farba cibule, rovnako ako pri guláši, určuje finálnu farbu omáčky. Aj ja som si ešte donedávna ťukal na čelo, prečo tí kuchári v reštauráciách ten cibuľový základ do gulášu na sporáku tak "mordujú", že ju proste musia spáliť, ale až neskôr som zistil, že to je jediný spôsob ako získať naozaj hutnú tmavú farbu omáčky, ktorá sa vám inak v domácom prostredí nepodarí. Ale je to kumšt...keď som to skúšal prvýkrát, tiež som ju spálil.
Ak by malo byť úplne perfektné, musela by tá omáčka vo finále byť ešte tmavšia, čo by sa zabezpečilo práve tou ešte tmavšou farbou cibule. On aj ten cesnak potrebuje minútu-dve zarestovať a práve tie posledné dve minúty sú "o život", lebo práve vtedy závisí, či bude cibuľa ešte tmavá a karamelizovaná, alebo spálená a horká. Kvôli fotke som to však nechcel riskovať a preto som v poslednej fáze išiel na minimálnom ohni, preto je taká svetlejšia :-)
A keď sa tam už dá mäso, tak pustí šťavu a vtedy sa ten základ začne variť/dusiť, takže kým je tam tekutina, nemá sa tam ďalej čo pripaľovať, a po jej vyrestovaní tam už ide vývar.
ferdo2
Apropo, ako by podľa vyučeného kuchára mala vyzerať správne dotmava orestovaná cibuľa do guláša, je možné zhliadnuť tu:


motyka
Mne by to chutilo veľmi. Najbližšie urobím. Farbu omáčky veľmi neriešim. Dôležitá pre mňa je jej chuť. Kuchári v reštauráciach používajú na zahusťovanie polotovar, ktorý je svetlý, alebo tmavý.Preto sú ich omáčky aj guľáše také tmavé. Myslím, že prepáliť šťavu je zbytočné a nezdravé. Ty si navaril výborne. KK.
dogagador
@Ferdo2 : nepochybujem, ze omacka je skvela, len chcem vediet, ci je nutne ju zahustovat, aj ked jej je menej v dosledku pridania mensieho mnozstva vody/vyvaru?
radox1
ale inac ok,ani lep si nepouzil a dal zaprazku.
ferdo2
@Dogagador (16.4.2018 04:56)
Ospravedlňujem sa, že odpovedám až teraz. Pôvodný recept, z ktorého som čerpal, zahustenie tiež len odporúča, ale neprikazuje ho. Keď nepoužijete zápražku, tak jediným zahusťovadlom bude tá orestovaná cibuľa, ktorá sa počas tepelnej úpravy mäsa rozvarí. Toto jedlo som varil asi 10x, no zatiaľ som neskúšal použiť menej tekutiny, ale tipujem, že bude mať hustotu asi ako redší perkelt. Vyskúšajte - uvidíte.

@Radox1 (16.4.2018 17:43)
Lep? Myslíte tzv. zátrepku (múka rozhabarkovaná vo vode alebo mlieku)?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia