Marhuľový koláč

dr - fotkadr, 11. júla 2015
Marhuľový koláč
Foto: dr
60 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

300 g
300 g
2 ks
60 ml
60 ml
30 g
2 ČL
2 PL
1 ČL
podľa potreby
1 sáčik
 na pokvapkanie
Posýpka:
100 g
2 PL
100 g




Postup

  1. 1

    Najskôr si rozpustíme maslo, aby trocha vychladlo kým vykysne kvások. Do misy preosejeme múku, urobíme jamku, do nej rozdrobíme droždie, droždie zasypeme 2 lyžičkami kryštálového cukru, zalejeme trochou vlažného mlieka asi 50 ml, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Po vykysnutí kvásku pridáme ostatné suroviny - preosiaty práškový cukor, soľ, žĺtky, rozpustené maslo, olej, mlieka podľa potreby. Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť asi 45 - 60 minút.

  2. 2

    Do misky dáme maslo, cukor a múku a vypracujeme prstami ruky posýpku. Hotovú posýpku odložíme do chladničky alebo do mrazničky. Pripravíme si marhule, ktoré umyjeme, osušíme, rozpolíme a vyberieme kôstky.

  3. 3

    Keď je cesto vykysnuté dáme ho na dosku, prepracujeme ešte a necháme znova 20 minút kysnút. Potom cesto vyvaľkáme, prenesieme na vymastený plech a poukladáme naň rozpolené marhule. Posypeme škoricovým cukrom a posýpkou. Posýpkou nešetrite. Kraje potrieme rozpusteným maslom a maslom pokvapkáme aj koláč.

  4. 4

    Zapneme si rúru a necháme vyhriať na 175 stupňov, zatiaľ koláč ešte trocha nakysne. Pečieme približne 40 minút.

    Marhuľový koláč - obrázok 4

Diskusia k receptu

babkamt
tak na toto sa chystám na budúci týždeň. Na tvoj marhuľový báleš sa mi zbiehajú slinky:-) Ovocie dávam podľa toho, čo práve dozrieva v záhrade. 5*
1x dr
ivet74
Práve sa mi takýto koláčik chladí v spajzi :-)
1x dr
babav
Krasny 5* marhulovy kolac z fajnoveho cesta.
1x dr
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ďakujem Vám dievčence :-) potešili ste ma. Bude ešte ďalšie ovocie, ale moje cesto už poznáte, tak ja budem čakať na nejaké dobré nápady zasa od vás :-).
luss44
parádny si upiekla, kysnuté ovocné sú naj...:) zajtra sa naň tiež chystám.
1x dr
terinka55
Veľmi vydarený. Ja som dnes piekla báleš marhuľový. Tiež výborný. Chválim.
1x dr
radost
bože..tam makový závin..tu marhuľový..a ja nič..rúra dala výpoveď..tak si zajtra aspoň marhule dám..:-)
1x dr
marta23
Pre začínajúce kuchárky treba napísať, že marhule nielen rozpolíme, ale aj vykôstkujeme. To vari cesto vykysne bez predom pridaného urobeného kvásku, len s rozdrobeným droždím? V texte sa píše, že: Do misy preosejeme múku, urobíme jamku, do nej rozdrobíme droždie, droždie zasypeme 2 lyžičkami kryštálového cukru, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Potom pridáme ostatné suroviny - preosiaty práškový cukor, soľ, žĺtky, rozpustené maslo, olej, mlieka podľa potreby. Kedy znamená potom? Lebo rozdrobené droždie v múke s práškovým cukrom, hoci prikryté utierkou, samé nevykysne, si myslím. Alebo ako je to v skutočnosti?
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@marta23 , recept som doplnila, ďakujem ti za upozornenie.
sovka62
Vyzerá ako môj, ktorý som upiekla včera (a polovicu sme už vyjedli), ale môj je pre také lenivejšie gazdinky, suroviny namerané na hrnčeky, zmiešané varechou a hotovo. Marhule ešte dozrievajú, tak ten ďalší bude podľa teba.
1x dr
brambora
vcera som piekla podobny, ale v ceste nebol ziaden tuk. a cesto sa potom na plechu olejom vtieralo. ;-) a posypku som mala aj s orechami. velmi vdacny kolacik... este kusok ostal ;-)
1x dr
jarunka
Kolac mojho detstva, takuto isto robievala moja mama, a stale patri k mojim najoblubenejsim.
1x dr
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ďakujem vám všetkým :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia