Marhuľové guľky z odpaľovaného cesta (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

5
porcií
50 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mlieko necháme v hrnci zohriať, a keď začína vrieť, za stáleho miešania vsypeme asi 500 g múky, pridáme maslo, štipku soli a miešame dovtedy, kým sa cesto nezačne odliepať od hrnca (odpaľované cesto) a celé zostane prilepené na vareche. Všetku hmotu preložíme do kuchynského robota, kde ešte horúce cesto začneme miešať. Odporúčame miešať lopatkou, pretože nepotrebujeme cesto vyšľahať, ale iba rozmiešať.

  2. Cesto pri nízkych otáčkach miešame a počas chladnutia pridáme k hmote 1 vajce a riadne premiešame. Cesto vyklopíme alebo stierkou vyškrabeme na múkou posypanú pracovnú dosku a rukami jemným hnetením vytvarujeme valec. Ak sa cesto lepí, pridáme doň počas hnetenia zostávajúcu múku. V každom prípade by cesto malo zostať veľmi jemné a mäkké. Valec rozdelíme nožom na 4 menšie valčeky a z každého vytvarujeme jeden tenký valček. Veľkosť jednotlivých kusov, ktoré z valčeka odkrojíme, závisí vždy od veľkosti marhúľ. Každú marhuľu rozdelíme na 4 kusy, ak sú väčšie, aj na 6 kusov. Zo stredne veľkých marhúľ urobíme asi 50 kusov.

  3. Ruky si potrieme maslom alebo masťou a začneme vytvárať guľky. Jednotlivé vykrojené časti z valčeka berieme do dlane a stlačením medzi dlaňami urobíme z cesta placku. Vložíme marhuľu, vždy mokrou časťou smerom do cesta a zabalíme. Guľky ukladáme na plech alebo inú plochu a postupne ich vkladáme do osolenej vriacej vody, jemne zamiešame varechou, aby sa neprilepili na dno hrnca, a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Ešte minútu povaríme, guľky vytiahneme a vkladáme rovno do nádoby s opraženou strúhankou. Podávame poliate maslom a medom alebo posypané cukrom.