Marhuľová roláda (fotorecept)
Autor receptu: ywett
Túto roládu som robila na moje meniny a podobnú s jahodami som už dávala <a href="http://varecha.pravda.sk/recepty/schovana-rolada-fotorecept/27140-recept.html">TU</a>
A ak by sa chcel niekto inšpirovať, ponúkam recept aj Vám ;-)
20-25 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup
- Najskôr vyšľaháme sneh.
- Vymiešame žĺtky s cukrom do penista a postupne pridáme preosiatu múku.
- Opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov.
- A nakoniec vmiešame kakao.
- Cesto vylejeme na plech (ja som dala s rozmerom 36x26 cm) vyložený papierom na pečenie (papier som troška vymastila olejom) a upečieme na 180 °C 10-15 minút ...(niekedy stačí tých 10 minút)
- Spravíme si plnku, tvaroh vymiešame s kyslou smotanou a s cukrom.
- Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku a z upečeného plátu odrežeme pás (podľa veľkosti formy, formu som použila s priemerom 350 x 110 x 75)
- Zvyšok cesta zavinieme do vlhkej utierky (ešte teplé a spolu s papierom) ako roládu.
- Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme, dáme dole papier a natrieme plnkou. Zvyšnú plnku si odložíme a roládu opäť zavinieme.
- Formu vystelieme potravinárskou fóliou a dáme časť plnky, vložíme roládu a poukladáme prekrojené marhule.
- A natrieme zvyškom plnky a poukladáme ešte marhule.
- Priložíme odrezaný pás cesta, ktorý predtým ešte môže potrieť marhuľovým lekvárom a dáme stuhnúť do mrazničky, aspoň na 1-2hod. lepšie sa potom krája, keď dobre stuhne a potom sa môže preložiť do chladničky.
- Vyklopíme z formy, odstraníme fóliu.
- A ľubovoľne ozdobíme.
- Ja som ešte posypala kakaom.
- Prajem dobrú chuť!
- A podobná s jahodami.