Marcipánový koláč

Marcipánový pletenec (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Dlho som rozmýšľala, či pridať tento recept. Je to recept z babičkinej knižky. Musím povedať, že je to veľmi chutný a lahodný koláč. Keď skúšam staré recepty, tak je to aj tak troška lotéria, či to vyjde. Určite ho upečiem aj na Veľkú noc, lebo chutil všetkým a z plechu zmizol, len sa tak zaprášilo.

20
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Kysnuté cesto si klasickým spôsobom vypracujeme, alebo použijeme pomôcky, ako je to v mojom prípade, pekárnička. Do cesta použijeme menšie vajíčka. Použijeme žĺtky a bielky odložíme do plnky.
  2. Medzitým, kým kysne cesto, pripravíme si mandle. Necháme si zovrieť vodu a keď vrie, sparíme mandle, necháme ich asi 2 min postáť vo vriacej vode, vodu zlejeme a pekne nám šupka z mandlí zíde. Potom mandle osušíme a zomelieme.
  3. Pripravíme si marcipanovú plnku. Chcem iba upozorniť na to, že keď skúšam straré recepty, tak vo väčšine prípadov viem si asi predstaviť, ako bude vyzerať v konečnej fáze, ale niekedy musím aj riskovať. Preto pridávam tento rcp, pre porovnanie, že vzhľad nemusí byť perfektný, ale chuťove to môže byť na výbornú.
  4. Po prvý raz som takúto plnku robila a preto chcem upozorniť, že treba použiť menšie vajcia. Ja som mala domáce, bielky boli dosť veľké a preto sa mi plnka urobila trocha redšia. Bielky s cukrom a sušeným mliekom vymiešame.
  5. Pridáme mleté mandle a zamiešame.
  6. Kedže som mala bielky veľké, videlo sa mi, že plnka je redšia, pridala som trocha vlašských orechov.
  7. Vykysnuté cesto vyložíme na dosku.
  8. Cesto vyvaľkáme na plát vo veľkosti 50 x40 cm, potrieme plnkou a stočíme do rolky. Do budúcna je moja rada taká, že cesto si treba rozdeliť na polovicu a vyvaľkať 2 obdĺžniky a stočiť 2 rolky.
  9. Potom rolku som rozrezala na polovicu a konce som trocha pozatláčala.
  10. Obidve polovice postáčame spolu.
  11. Rolku preložíme na vymastený plech a upečieme.
  12. Kým sa koláč pečie, pripravíme si polevu. Zmiešame suroviny...
  13. ...a hneď ako vyberieme koláč z rúry, potrieme polevou. Polevu spotrebujeme všetku. Krásne koláč sa zaleskne a zavonia. Necháme ho vychladnuť.
  14. Dobrúúú chuť!!!