Mandľovo-čokoládový koláč Julie Child s rumom

Autor receptu: archaa

Ponúkam vám jeden recept z môjho najobľúbenejšieho filmu o Julii Child "Julie & Julia" . Podľa mňa bezkonkurenčne najlepší koláč, aký som kedy piekla. Osobne mi najviac chutil na 2 a 3 deň, vtedy sa zmenila aj konzistencia cesta, akokeby "sadlo" a celkovo to ovplyvnilo aj chuť celého koláča.

8
porcií
50 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V prvom rade budeme potrebovať okrúhlu tortovú odopínaciu formu s priemerom 20cm. Ak takú nemáte, odporúčam piecť z dvojitej dávky ingrediencií.V opačnom prípade bude koláč veľmi nízky. Používajte úplne normálnu tabuľkovú čokoládu, teda nie varovú. Tiež odporúčam ozaj použiť rum, avšak ak s tým máte problém, tak ho nahraďte kávou. Správny čokoládový koláč tohto typu nemá byť vnútri nikdy úplne prepečený. Ak ho pečiete pridlho stráca tú svoju krémovú konzistenciu.
  2. Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Tortovú formu vymastite maslom a vysypte múkou.
  3. Čokoládu rozpustite nad parou s rumom alebo kávou. Maslo vymiešajte s cukrom do peny a po jednom pridávajte žltky. Extra si vyšľahajte bielky so štipkou soli a nakoniec pridajte práškový cukor. Rozpustenú čokoládu pridajte do vyšľahaných žltkov s cukrom, pridajte mleté mandle, tretinu snehu z bielkov a striedajte jeho pridávanie s múkou, kým nevznikne dobre premiešané cesto.
  4. Ním naplníte vymastenú a vysypanú tortovú formu a dáte do rúry piecť na 25 minút.
  5. Koláč je upečený, ak sa už zvonka na tých 7-8 cm neoberá na špajlu, ktorá by mala z koláča výjsť len akoby ľahšie naolejovaná. Koláč po upečení vyberiete z formy až po 10 minútach a necháte ho 2 hodiny voľne vychladnúť. Musí byť kompletne vychladený predtým, než ho natriete.
  6. Polevu na potretie pripravíte tak, že opäť nad parou rozpustíte čokoládu s rumom alebo kávou. Potom ju stiahnete z pary a po lyžiciach zašľahávate do nej maslo. Potom celú misku vložíte do nádoby s ľadom alebo s veľmi veľmi studenou vodou, kde polevu za stáleho miešania chladíte, čím bude hustnúť.
  7. A až teraz ňou potriete celý koláč a strany ozdobíte praženými plátkami mandlí. Necháte trocha vychladnúť a hotovo!