Mandľovo-čokoládový koláč Julie Child s rumom
Autor receptu: archaa
Ponúkam vám jeden recept z môjho najobľúbenejšieho filmu o Julii Child "Julie & Julia" .
Podľa mňa bezkonkurenčne najlepší koláč, aký som kedy piekla. Osobne mi najviac chutil
na 2 a 3 deň, vtedy sa zmenila aj konzistencia cesta, akokeby "sadlo" a celkovo to
ovplyvnilo aj chuť celého koláča.
8 porcií |
50 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- V prvom rade budeme potrebovať okrúhlu tortovú odopínaciu formu s priemerom 20cm. Ak takú nemáte, odporúčam piecť z dvojitej dávky ingrediencií.V opačnom prípade bude koláč veľmi nízky.
Používajte úplne normálnu tabuľkovú čokoládu, teda nie varovú.
Tiež odporúčam ozaj použiť rum, avšak ak s tým máte problém, tak ho nahraďte kávou.
Správny čokoládový koláč tohto typu nemá byť vnútri nikdy úplne prepečený. Ak ho pečiete pridlho stráca tú svoju krémovú konzistenciu.
- Rúru si predhrejte na 180 stupňov.
Tortovú formu vymastite maslom a vysypte múkou.
- Čokoládu rozpustite nad parou s rumom alebo kávou.
Maslo vymiešajte s cukrom do peny a po jednom pridávajte žltky.
Extra si vyšľahajte bielky so štipkou soli a nakoniec pridajte práškový cukor.
Rozpustenú čokoládu pridajte do vyšľahaných žltkov s cukrom, pridajte mleté mandle, tretinu snehu z bielkov a striedajte jeho pridávanie s múkou, kým nevznikne dobre premiešané cesto.
- Ním naplníte vymastenú a vysypanú tortovú formu a dáte do rúry piecť na 25 minút.
- Koláč je upečený, ak sa už zvonka na tých 7-8 cm neoberá na špajlu, ktorá by mala z koláča výjsť len akoby ľahšie naolejovaná.
Koláč po upečení vyberiete z formy až po 10 minútach a necháte ho 2 hodiny voľne vychladnúť. Musí byť kompletne vychladený predtým, než ho natriete.
- Polevu na potretie pripravíte tak, že opäť nad parou rozpustíte čokoládu s rumom alebo kávou.
Potom ju stiahnete z pary a po lyžiciach zašľahávate do nej maslo. Potom celú misku vložíte do nádoby s ľadom alebo s veľmi veľmi studenou vodou, kde polevu za stáleho miešania chladíte, čím bude hustnúť.
- A až teraz ňou potriete celý koláč a strany ozdobíte praženými plátkami mandlí.
Necháte trocha vychladnúť a hotovo!