Mandľová torta

Autor receptu: zuzanabebe

Túto tortu som urobila priateľovi k meninám, bohužiaľ veľmi som nestíhala, takže ani tvar nemá taký, aký by som chcela :( Odfotila som ju, až keď bola už v krabici, ako vidieť. Torta mu ale chutila, o to viac som mala radosť potom ;)

Postup

  1. Cesto 1: Zmäknutý palmarín vyšľaháme s práškovým a vanilínovým cukrom, pridáme pár kvapiek mandľovej esencie a postupne zašľaháme všetky vajcia. Kandizované ovocie nakrájame na drobné kúsky, zmiešame s pomletými mandľami a citrónovou kôrou, nakoniec pridáme dve lyžice múky a premiešame. Do palmarínovej hmoty primiešame zvyšnú múku s práškom do pečiva a šipkou soli a nakoniec pripravené kandizované ovocie. Premiešame a cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy v tvare srdca (môže byť aj iná samozrejme). Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Či je cesto upečené, zistíme pomocou drevenej špajle alebo noža, keď je už upečené, nelepí sa.
  2. Cesto 2: Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a po jednom pridáme žĺtka a vymiešame do peny. Za stáleho miešania pridáme po lyžiciach horúce mlieko. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov. Do žĺtkovej hmoty pridáme múku preosiatu s práškom do pečiva a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme do formy, z ktorej sme vyklopili upečené cesto č.1 a keďže je forma ešte horúca, už ju netreba vymastiť ani vysypať múkou. Cesto pečieme pri tej istej teplote. Tak isto, ako pri prvom ceste, zistíme, či je už cesto upečené.
  3. Plnka: Z mlieka a mandľových pudingov uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo a cukor vyšľaháme a po lyžiciach doň pridáme vychladnutý puding a kyslú smotanu a premiešame.
  4. Cesto č.2 prerežeme vodorovne na dve rovnaké časti, budú tvoriť spodok a vrch torty. Spodnú časť natrieme jahodovým lekvárom a tretinou plnky. Položime naň cesto č.1, potrieme lekvárom a druhou tretinou plnky a položime naň posledný kus cesta. Povrch a boky torty potrieme zvyšnou plnou. Čokoládu na varenie a ceru rozpustíme nad parou a polejeme ňou celú toru. Tortu necháme na chladnom mieste stuhnúť.
  5. Marcipán: Sypké suroviny preosejeme, pridáme ostatné suroviny, vodu a spracujeme tvárnu hmotu. Prifarbíme podľa potreby potravinárskou farbou. Ja som si návod na vytváranie ružičiek našla na internete. Dosť mi to dalo práce urobiť ich, keďže som ich nikdy predtým nerobila, ale s výsledkom som bola celkom spokojná :)