Mandľová torta (Almond Daquoise)

Autor receptu: babinka

Tato torta bola urobena na dcerine zelanie k jej narodeninam - vybrala si ju z knihy: Cakes od A.Nilsen , S.Maxwell a J.Murfitt. Trochu som volaco pozmenila, ale vzdy to uvediem v texte, aby ste vedeli, ako vyzera povodny recept. Torta je bez muky, takze snad bude dobra aj pre celiatikov. A chut? Najviac nam to pripomenulo laskonky, len to bolo jemnejsie, mandlovejsie a stavnatejsie :)

20 minút
príprava
60 minút
na 140 °C

Suroviny

Postup

  1. Priprava: Na papier na pecenie si nakreslime 3 kolesa s priemerom do 23 cm, obstrihneme s par cm rezervou a obratenou stranou polozime na plech(kvoli ceruzke ci fixke). Mandlove lupienky (alebo nasekane mandle) oprazime na suchej panvici (nespalit), oddelime na ozdobu asi 1/4 pohara a zvysok zomelieme nie celkom na jemno (pojdu do vrecuska a budu musiet prejst cez otvor).
  2. Na cesto si oddelime 5 ks bielkov, vyslahame sneh a postupne pridavame prask. cukor, v poslednej davke som dala k cukru aj skrob (ak je sneh tuhy, alebo ste dietari, kludne skrob vynechajte), dobre vyslahany sneh musi tvorit spice a neroztekat sa. Rucne vmiesat mlete mandle (je mozne aj slahacom na najslabsi vykon). Tuhy sneh dame do cukrarenskeho vrecuska so sirokym otvorom (alebo do sacku bez pouzitia spice) a obkreslime kolesa na papieri tak,aby sme ich radsej zmensili, ako zvacsili. Potom vyplnime stred dalsim kruhovym pohybom, alebo ako ja - jednoducho som tam dala sneh a spachtlou som ho natrela. Ruru ohriat na 150 st.C (ja som to znizila na 140 a po polhodine na 130 st.) Podla receptu sa ma piect hodinu a 3/4 az 2, ale po hodine to uz bolo v poriadku - cesto jemne zlate, suche.
  3. Krem na plnenie: Zltka slahat s 3/4 poharom prask. cukru do tuhej svetlej peny. Pomaly prilievat za neustale slahania horuce mlieko. Misku dat nad paru (pomaly vriaca voda) a pokracovat v slahani, kym hmota sa nebude pevna - nebude tiect z metliciek. Pozor na teplotu pary, aby sa nezrazil krem, radsej obcas dat na chvilu dole z pary, ako prehriat. Povodny recept navrhuje krem prepasirovat cez jemne sitko - ja som nevidela dovod, bol hladky, bez hrciek. Po kuskoch zacat pridavat maslo, za neustaleho miesania a kavovy extrakt (pouzila som vlaznu kavu). Pri rovnakej teplote surovin krem bude pekne husty (iba mne, ako uz stale, sa zrazil, lebo to maslo predsa len nemalo teplotu kremu, z coho plynie poucenie, ze maslo co najviac teple, alebo osobitne v malom mnozstve kremu ho rozmiesat a potom postupne pridavat do misy). Krem dame schladit prikryty foliou alebo vlhkou utierkou (stacilo aj 15 minut v chladnicke).
  4. Upecene platy cesta nechame vychladnut (najprv stiahnut papier) a mozeme zacat natierat kremom.Do kremu mozete v tejto chvili pridat nadrobno posekane kompotovane broskyne (par kuskov odlozit na zdobenie, ak ich budete chciet mat na vrchu torty). Ja som do kremu nedavala kompot, ale natrela som plat, poukladala na tenucko nakrajane mesiaciky broskyn, prikryla este kremom a dala druhy plat. Ten som potrela iba kremom a polozila posledny plat. Celu tortu som na tenko potrela kremom, na vrch som poukladala mandlove lupienky a dala do chladnicky trosku stuhnut. Zaverecna dekoracia moze byt -jemnucko posypat lupienky praskovym cukrom a ulozit do vejarikov po 3 ks nakrajane broskyne. Ja som necukrovala, ale nastruhala cokoladove hobliny (mala som iba mliecnu cokoladu, horka by bola krajsia aj chutnejsia). Pri krajani som pouzila siroky a trosku poolejovany noz - krajalo sa velmi dobre, a chutilo... bozsky, ako sa dcera vyjadrila - vraj lepsiu som este neurobila. Ale nevysli mi fotky nakrajanej, lebo iba zvysok som uz fotila a zleeee... Tak som ofotila rez z povodneho receptu z knizky - je posypany cukrom, a tusim sa cukrarke trosku pripalili platy, moje boli svetlejsie (ako je ta najvrchnejsia) a ovocie iba v spodnom plate.