Mandarínková vianočná torta

Autor receptu: celero

Torta trochu inak - vynikajúca a bez múky. Základ receptu mám z časopisu, táto verzia je už upravená.

12
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Päť mandariniek rozkrájame na kolieska. Do hrnca dáme 200 g kryštálového cukru a 200 ml vriacej vody. Keď sirup začne bublať, vložíme kolieska mandariniek, zakryjeme pokrievkou a varíme. Zatiaľ čo sa varia mandarinky, povyjedáme konce z mandariniek, zapneme si rúru na 180 stupňov a vymažeme si formu trochou masla. Po 20 minútach povyberáme kolieska mandariniek a naskladáme ich na dno formy - ja som použila silikónovú s priemerom 26 cm. Ak chcete ísť spať v normálnom čase, nerobte túto tortu neskoro večer. Ja som ju začala piecť asi o desiatej večer a o druhej v noci som bola ešte čulá ako rybička. Tá vôňa z mandariniek ma úplne prebrala :))
  2. Nastrúhame kôru zo zostávajúcich 7 mandariniek. Zo 4 mandariniek vytlačíme šťavu a vmiešame ju do sirupu, ktorý varíme do zhustnutia a necháme ho vychladnúť.
  3. Na cesto si vyšľaháme 200 g cukru s maslom, citrónovou kôrou a polovicou mandarinkovej kôry. Po jednom postupne pridávame žĺtky. Potom pridáme zostávajúce 3 mandarinky rozmixované v robote, polentu (alebo kukuričnú múku), mandle a 150 ml jogurtu.
  4. Z bielkov vyšľaháme sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Cesto vlejeme do formy a približne 1 hodinu pečieme. Po upečení vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť.
  5. Na záver spolu vyšľaháme zostávajúcu mandarinkovú kôru, 150 ml jogurtu, mascarpone a citrónovú šťavu.
  6. Podávame poliate sirupom a s rozmiešaným jogurtovým mascarpone.