Mamkine záviny - univerzálne kysnuté cesto (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Tento recept som zdedila po maminke a je fakt výborný. Za moju prax pečenia som vyskúšala kopu rcp na kysnuté cestá, ale tento je naj..Všimnite si, že tam nejde žiadne vajce, ale cesto sa mi zdá lepšie ako tie s vajcom. No a prečo univerzal? Lebo z neho môžete robiť okrem závinov plnené rožky, tyčinky,moravské koláče,buchty nasladko dokonca naslano atď.

3 ks závinov
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny na cesto.
  2. Zo surovín si zamiesime cesto tak, že pridáme všetky suroviny a nakoniec pridávame mlieko, ktoré musí byť vlažné. Ak máme čerstvé droždie, tak si samozrejme urobíme kvások. Vypracujeme ho tak, že sa tvoria bubliny. Poprášime hladkou múkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca. 45 minút.
  3. Kým nám cesto kysne si zomelieme orechy, mak, nastrúhame jablká a pripravíme plnky. Vymažeme plech tukom. Ja uvádzam dve plnky, ktoré mám najradšej orechová musí byť 2x, ale môže byť napr. aj tvarohová, alebo nejaká slaná ako komu chutí. Z tohto rcp vyjdú 3 ks závinov na veľký plech. Množstvo surovín na plnky neuvádzam, každý si dá koľko chce, ale ja plnkami nešetrím, čím viac tým chutnejšie.
  4. Vykysnuté cesto si dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na tri približne rovnaké bochníky. Každý ešte mierne prepracujeme. Rozvaľkáme cca na dlžku plechu a môžeme plniť. Do makového závinu dám na mak ešte nastrúhané jablká. Posypeme hrozienkami, nastrúhanou kôrou z citróna polejeme rozpusteným maslom. Počas točenia závinov si kraje zakladáme, aby nám plnky nevytiekli. Záviny stočíme, preložíme na plech, bohate potrieme rozpusteným maslom,mierne popicháme, aby nám nepraskli a pečieme pri 190 st.C cca 20 minút /podľa typu rúry/.
  5. RADA NAVYŠE, ktorú mám osvedčenú: keď záviny vytiahnete z rúry ihneď ich ešte raz horúce potrite rozpusteným maslom. Zostanú krehké, nie gumové, ak sa hneď nezjedia. Mám dobrú skúsenosť, ak zvýši dať aj do mraziaku, ale to väčšinou nehrozí.
  6. No a môžeme podávať ku kávičke alebo s teplým čajíkom a nezabudnite ponúknuť aj susedku, my si takto vymieňame koláčiky a máme vždy aj keď niektorá nepečie.
  7. Stojí za to zakúriť aj v krbe a idylka je ako vyšitá. Ja mám síce na bioalkohol, v činžiaku sa ináč nedá, ale aj pri tom nám je skvele.