Čokoládový koláč
Čokoládový koláč

Malý čokoládový veniec

tatranka - fotkatatranka, 11. mája 2018
Malý čokoládový veniec
Foto: tatranka

Zisťujem, že čím som staršia, oslovujú ma jednoduché a aj rýchle recepty. No to je asi prirodzené. Tento recept som získala už dávno a rada Zobraziť celý popisZisťujem, že čím som staršia, oslovujú ma jednoduché a aj rýchle recepty. No to je asi prirodzené. Tento recept som získala už dávno a rada ho robievam, pretože nie je náročný je bez krémov, ktoré ja nemusím a ku kávičke urobí ohromnú službu. Ak si ho potrebujete vylepšiť, stačí naň dať lyžičku kompótu alebo chutnej šľahačky. Zvyknem polovičku pokrájaného venca odložiť do mrazničky, ako sa vraví na horšie časy. A verte, že veru sú momenty, akoby som ho našla. Potom mám pocit, že je ešte chutnejší.

45 minút
príprava
45 minút
na 150-170 °C

Suroviny

130 g
250 g
4 ks
1,25 dcl (vlažné)
pol balíčka
25O g
50 g
1 bal (na polevu)
20 g




Postup

  1. 1

    Maslo vymiešame s polovicou práškového cukru, žĺtkami, vlažným mliekom, múkou, do ktorej vmiešame prášok do pečiva. Všetko spolu premiešame na hladko.

  2. 2

    Bielky vyšľaháme do tuha aj s druhou polovicou cukru, na tuho a postupne pridáme do maslovej hmoty s múkou. Premiešame. Získame bielu hmotu cesta. Cesto rozdelíme na polovicu. Jedna je biela a do druhej pridáme kakao.

  3. 3

    Dobre vymastíme okrúhlu formu s voľným stredom na nízke bábovky. Vysypeme ju múkou. Forma by mala byť dôkladne vymastená a vysypaná, aby ste ľahko vybrali upečený veniec.

  4. 4

    Do takto pripravenej formy nalejeme polovicu bieleho cesta a naň potom vylejeme hnedé cesto. Špajľou sa snažíme kakaovú zmes trochu zmiešať s bielym cestom. Tak sa vytvorí zaujímavá mozaika.

    Malý čokoládový veniec - obrázok 4
  5. 5

    Rúru si predhrejeme na 150 - 170 °C. Do teplej vložíme formu. Necháme na miernej teplote piecť asi 45 minút. Drevenou špajľou si overíme v pichnutím do venca, či je upečený? Po vybratí z rúry ho prenesieme na lopár a spodnou stranou ho otočíme na vrch. Na spodok formy uložíme vlhkú utierku a necháme pôsobiť. Po vychladení,formu otvoríme.

  6. 6

    Studený veniec som tento krát poliala nie vlastnou urobenou polevou z čokolády, ale kúpila som si čoko-mliečnu polevu, ktorá sa v sáčku rozpúšťa nahriatim vo vode. V čistej utierke som roztĺkla orechy na hrubo a posypala vrch polevy. Ináč do cesta si môžte pridať nastrúhanú citrónovú kôru alebo hrozienka namočené v rume.

    Malý čokoládový veniec - obrázok 6
  7. 7

    Chutný, jednoduchý koláčik na spôsob bábovky k čaju alebo kávičke.

    Malý čokoládový veniec - obrázok 7

Diskusia k receptu

jack
Pekný koláčik.A foto...úplne že waaau ;-)
haji
Vděčný recept, aj foto krásné!
tatranka
@Jack (12.5.2018 10:52)

Som rada,že sa ti páči fotografia.Veď práve dobrá fotografia by svojim spôsobom, mala zlákať na vyskúšanie ponúknutého receptu.Už som sa to trochu naučila.
Pred 8-mimi rokmi keď som začínala tu na Vareche,veru som to nevedela.
Ešte ráz ďakujem a teší ma to.
2x jack a ywett




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia