Malinový sirup (veľmi starý, ale dobrý spôsob)

frezia68 - fotkafrezia68, 21. júna 2010

Keď sme mali záhradu,prirodzený plot so susedom tvorili maliny.Ešte že sme ich sadili v dostatočnej vzdialenosti,lebo skoro prerástli na hranicu.Ale boli krásne,takže sa sused Zobraziť celý popisKeď sme mali záhradu,prirodzený plot so susedom tvorili maliny.Ešte že sme ich sadili v dostatočnej vzdialenosti,lebo skoro prerástli na hranicu.Ale boli krásne,takže sa sused nehneval,že prešli na jeho pozemok.Raz som došla na oberačku oneskorene a prvé,veľké plody boli také krásne,že som začala počítať oberané z jedného výhonku a bolo ich 8O ks-nádhera.Nie každý bol tak obsypaný,ale bolo ich dosť.Veď nám ich na jeseň aj preto niekto vyryľoval a pekne zaradom........,ale aj tak zvýšilo.

9 dní minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 l
8O dkg




Postup

  1. 1

    Prečistené maliny dáme do 5 l fľaše so širokým hrdlom a necháme od vrchu miesto asi 10 cm,lebo budú kysnúť a dvíhať sa.Maliny popučíme a prikryjeme dvojitou gázou,aby malé vínne mušky,ktoré s obľubou tam sadajú,neprešli do fľaše a zatiahneme gumičkou.Fľaše postavíme na slnko na 9-11 dní (ak svieti každý deň,stačí 9 dní) a scedíme.Kvalitný sirup je,ak nepretláčame,len necháme voľne tiecť,aby sa kal neusadil už v hotovom sirupe.Z pretlačeného môžeme urobiť džús.

  2. 2

    Na 1 l šťavy dáme 8O dkg cukru,veľkosť hrnca vyberieme podľa množstva šťavy a varíme asi 10 min.Penu zbierame a čistý plníme do fliaš od alkoholu ( fľaškami môžu vypomôcť aj kolegovia,susedia,lebo najradšej sme mali 1/2 l napr. od rumu),uzavrieme a necháme uložené pod dekou do vychladnutia.Fľaše ukladáme do vodorovnej polohy,aby sa uzáver dosterilizoval.

  3. 3

    Nepoužívajú sa žiadne chemikálie,žiadna kyselina a vydrží uložený v tme aj 5 rokov.Kamarátka skúšala po tej dobe zabudnutú trojdecovú fľašku sirupu v pivnici a bol výborný a voňavý.

Diskusia k receptu

evusik
@frezia my sme mali kedysi tiež maliny, rodili až do prvých mrazov a sirupu som robila aj 50 litrov.... tvoj recept si odložím lebo stále dúfam, že tie maliny ešte vysadíme
honestka
aj mna boli srdiecko za mojou starou zahradou, v ktorej bolo vsetko, co sa mi tu dokazalo urodit za tu kratku dobu. Odvtedy takayto dobry sirup nemam a kazdym rokom cakame zase na ten lepsi rok a na dobru urodu hoci aj na farmach inych ludi... zatial sa to nedari a neprichadza- naopak.
honestka
Pacia sa mi tieto "stare originaly"aj preto, lebo nemaju v sebe umele kyselinove prasky...
babidka
@frezia , aspon odhadom mi povedz kolko tych malin davas :-) 2 ks alebo pol kila ? V recepte mnozstvo malin neudavas :-)ja si ho urobim z lesnych malin , na nasej zahrade sa maliny ani cernice akosi nechcu udrzat/ chutia hlavne morkam :-)/ . mne to velmi nevadi , lesne su vonavejsie - ale nazbierat vedierko malin da trochu viac prace ako obrat kricek v zahrade :-)
frezia68
@babidka : my sme mali toľko mylín,že na balkóne stálo 4-5 fliaš 5 l a postupne sme dokladali a nikdy som nevážila.Čiže koľko malín máš,dáš do 5 l fľaše a popučíš.Poznač si dátum na fľašu samolepkou a na slnku má byť 9 dní.To kysne,dvíha sa......a potom je dôležité už len na 1 l získanej šťavy 8O dkg cukru.
frezia68
@babidka ,neviem koľko malín vojde do 5l fľašky,ale ak máš vedro,postupne ich pĺň,len nechaj priestor na kysnutie,nech neprekypí.A z ďaľšieho zberu dopĺňaj ďaľšie fľaše,preto som na každú písala dátum.Ak som pridávala zber z ďaľšieho dňa,dodala som do nenapĺnenej fľaše.....neskorší zber už do novej.
azulea
mám tento recept vyskúšaný,môžem odporučiť:)
...a u nás sirup nevydržal ani do zimy,taký bol výborný
sucho1
Tento recept je dobrý, ale pokiaľ ten ešte nie hotový sirup prevaríte, stratí tento prípravok liečivé účinky. Skúšal som to bez prevárania a tento sirup tiež vydrží 3 roky na chladnom a tmavom mieste.
turistka
@Frezia68 , naklikla som si recept na malinový sirup, najmä kvôli pomeru . Robím presne ten istý, niet nad dobré osvedčené recepty a tak idem za chvíľu variť. Prajem príjemný deň.
mracik9
frezia68,tak už je vo fľaši,joj jak vonia na celý byt,super receptík
frezia68
Potešilo :-))) ten sirup mi ani nechýba,lebo som rozdávala,ale tá vôňa a záhrada :-)
vnenkovamaja
varim ho roky, naucila ma moja mamka, vypiju mi ho prvy a do buducej urody malin neostane nic.
violetacamorova
Ten sirup sme robili každý rok a najvoňavejší a najlepší bol z lesných malín. tých sme sa ako deti počas letných prázdnin nazbierali s rodičmi dosť. Boli to naše prázdniny a dovolenka našich rodičov. Teraz už nie je čas chodiť do lesa a robíme ho zo záhradných malín. Je to osvedčený a kvalitný recept. Milá @fr ézia68 prajem ti krásny a úspešný nový rok hlavne veľa zdravia, šťastia a rodinnej pohody do Prešova :)
frezia68
@violetacamorova : ďakujem,opätujem želanie a aj Tebe všetko najlepšie :-))) a ak si ešte v tej diaľke,tak aj šťastný návrat domov :-)
danenka11
Ďakujem za recept. Prvá dávka uvarená. Ďalšia čaká na balkóne :-)
Celý byt rozvoniava. Hneď som chutnala, keď trošku ochladol a je výborný. Prajem príjemný deň.
... a ide sa na záhradu oberať ďalšie :-)
frezia68
@danenka11 : verím,že bude chutiť,lebo je to starý a vyskúšaný recept,žiadne urýchľovače,či éčka.Trocha zdĺhavý,ale spoľahlivý,tak nech sa darí :-)))
douglas
Rcp sa mi páči ... máme krásne maliny a ten istý problém zo susedami...údajne naše maliny prerastajú a ničia plot... pred časom to boli slimáci-bezdomovci, ktorí lezú od nás k nim ... a mravece, ktoré sú "naše" sa sťahujú k nim ... :).
frezia68
@douglas : s malinami je to pravda,ak sa rozrastú,treba až kĺčovať. Ale slimáci a mravce :-)))))))))))))) ? To je len dôvod k hnevom.
marika21
Tak maliny si susedia ľahko vykľčujú, keďich nechcú. Nám sa tiež od susedky maliny presťahovali do záhrady. Ja sa teším. Dnes som ešte jedla maliny. Dokúpili sme korene. Teším sa z džemu, výrobkom všetkým, kde sa dajú použiť. Všetko je veľmi chutné. Uvarila som džem tečkavý- riedky a dávam si ho do bieleho jogurtu. Mňam. Na slimákov sú granule. Treba ich prikŕmiť. Zmiznú. Na mravce je tiež v záhradkárskom obchode dostať prostriedok. Nasypem na vrchnáky od masla, na kúsok dosky suchej. Dám, kde je mravenisko. Po čase vymiznú. Keď sme kúpili záhradku, tak tam bolo more mravcov. Postupne ich prikrmujeme. Pomaly vymizli.
frezia68
@marika21 : Verím,že si si ešte dnes pochutnávala,veď počasie praje.Včera sme mali modrú oblohu,žiarivé slnko a bezvetrie-nádhera :-)
danhan
Recept vyzera skvelo. Chystam sa ho vyskusat. Da sa tento postup pouzit aj na ine letne ovocie? Napr. visne, cucoriedky...?
frezia68
@danhan : s iným ovocím nemám skúsenosti,tak neporadím,ale tento recept mám overený rokmi :-)
mamamaria1
Nie je pravda, že vydrží aj 5 rokov. Naša tetuška ho robievala. Zomrela v roku 1998 vo veku takmer 90 rokov. A ona bola ako škrecok, všeličo si hocikam poschovávala. Nedávno sme u nej našli pár fliaš a sirup je stále výborný. Celkovo ľudia kedysi robili veci jednoduchšie a bez chémie, ale na večné časy
mamamaria1
Minimálne 21rokov, lebo na jar jej ešte nič nebolo a normálne rýľovala záhradu ako každý rok. Veď ako ona hovorievala, bola ešte mladá, mala len 88 rokov
mamamaria1
Dala som sem aj fotku, ale neprešla mi:(
Ale našli sme tam aj iné poklady. Napríklad slivkový lekvár, klasický bez cukru varený do bezvedomia. Bol v hlinenom džbáne, previazaný pergamenom a zakrytý hlineným vrchnákom. Zoschnutý, ale jedlý. Ale ten bol relatívne nový, ten mal vtedy len nejakých 10 rokov :D


frezia68
Ďakujem za fotky.Staré,klasické recepty boli najpracnejšie,ale aj najzdravšie ( bez rôznych éčok,konzervantov a umelých urýchľovačov ) a najtrvanlivejšie.Pamätám na slivkový lekvár,na vrchu s tvrdšou kôrkou,ale pod ňou výborný.Na zriedenie stačilo cvrknúť trocha horúcej vody,povariť....Tá fľaša je jasným dôkazom.
ludmilaikov
Zbytočné šarády. Postupne maliny zamrazujem. Naraz rozmrazím, samé pustia šťavu. Trocha vyžmýkam (pritlačím pučičom na zemiaky na bok hrnca) a mám krásnu čistú šťavu. Malinový "odpad" (zvyknem ho zamraziť v porciách, alebo vysušiť v sušičke)
použijem na varenie čaju.
jozka2
Zdravim freziad68 ako aj vsetkych varechacov.Davno som tu nebola a dnes som sa sla pozriet na recepty fermentaciou.Ja roky takto robim aj visne,teraz ich kupujem z trhu presypem cukrom necham na slnku,niekedy zabudnem na cas a tak tam odpocivaju.Zlejem tekutinu do flias,visne nechavam a postupne pojedam,alebo do kolacov,ci v cokolade.Stavu po 1 stamperliku na lacno,veeelmi lieciva.Nikdy nevarim,nikdy sa nepokazi.Maliny a momentalne cernice prevarim s cukrom.
peterh78
Zdravím. Práve som urobil sirup podľa tohto receptu a je neskutočný. Super. Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia