Malinová torta

Malinovo-maková torta bez lepku (fotorecept)

Autor receptu: novalim

Keď sa vám zažiada nejaká slávnostná dobrota, tak potom vsaďte na túto. Skvelá malinová maková torta bez lepku ohúri každého, kto ju ochutná.* Šťavnatá, s výraznou chuťou malín a dômyselne skombinovaná s makom – len pri pomyslení na ňu sa človeku zbiehajú slinky. Vyskúšate tento náš recept?

10
porcií
100 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme korpus. Žĺtky izbovej teploty vyšľaháme spolu s cukrom do bledožltej nadýchanej peny, a potom k nim pridáme aj mlieko, ktoré jemne zašľaháme. V inej miske zmiešame suché prísady (bezlepkovú múku Promix PK špeciál, mletý mak, vanilku a kypriaci prášok). Túto suchú zmes pridáme k žĺtkovej pene a gumenou varechou dôkladne premiešame. Sneh, ktorý sme si vyšľahali z bielkov, po častiach opatrne zapracujeme do cesta.
  2. Cesto nalejeme do dvoch papierom vystlaných foriem na pečenie s priemerom približne 20 cm a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 175 °C. Pečieme asi 30-40 minút. Korpus je hotový, keď zapichnutá špajľa zostane suchá. Upečené korpusy vyberieme z foriem, odstránime opatrne papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť.
  3. Na krém spolu vyšľaháme všetky ingrediencie. Mal by byť dostatočne hustý, ale ľahko rozotierateľný.
  4. Vychladnuté korpusy prekrojíme každý na dve časti, tým získame štyri kusy. Spodné časti korpusov (tie sú vždy krajšie) použijeme na spodok a na vrch torty, ostatné dva môžeme na krajší tvar upraviť zrezaním vypuklých plôch.
  5. Na spodný korpus nanesieme najprv trochu sirupu, na to lekvár a nakoniec rozotrieme časť krému. Krém si rozdelíme tak, aby nám vystačil na tri vrstvy v torte a ešte aj na potretie jej celého povrchu. Do každej vrstvy môžeme podľa chuti pridať zopár čerstvých alebo mrazených malín.
  6. Na posledný vrchný korpus torty už nedávame ani sirup ani lekvár, ale celú tortu po bokoch aj zvrchu potrieme zvyšným krémom. Takto pripravenú tortu dáme do chladničky aspoň na tri hodiny, ideálne však cez noc.
  7. Keď je torta vychladená, pripravíme si polevu. Bielu čokoládu necháme roztopiť vo vodnom kúpeli. Ak je moc hustá, rozriedime ju zohriatou (nie prevarenou) smotanou na šľahanie. Nakoniec do nej primiešame pomleté lyofilizované maliny (tento krok je možné aj vypustiť). Poleva by mala mať mierne hustú konzistenciu, aby zľahka stekala po bokoch torty. Nanesieme ju len na polovicu torty zdobiacim vreckom alebo len tak lyžicou ju rozotrieme a necháme po bokoch prirodzene stiecť. Boky torty ozdobíme celým makom, tým vytvoríme tzv. brezový efekt. Na vrch torty poukladáme maliny a polovicu bez polevy posypeme zvyšnými pomletými mrazom sušenými malinami. Ak tortu pečieme na Veľkú noc, môžeme ju ozdobiť marcipánovými vajíčkami.
  8. Tip: Ak nemáme doma dve menšie formy na pečenie korpusov, môžeme použiť jednu väčšiu s priemerom asi 25 – 28 cm. Korpus potom delíme len na tri časti.