Makrónky

Malinovo-čokoládové makrónky (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Milujem maliny, tak bolo iba otázkou času, kedy vyskúšam novú malinovú čokoládu, ktorú som si objednala.* A keďže mám veľmi rada aj makrónky, a chcela som vyskúšať novú metódu ich prípravy (tzv. švajčiarsku), resp. napraviť menej úspešný pokus, ktorý som touto metódou už raz skúšala, tak bolo jasné čo budem tento víkend piecť. Reparát sa vydaril, makrónky sú oveľa krajšie a lepšie ako pri prvom pokuse.

17 ks
porcií
20 minút
príprava
8 + 14-15 minút
na 80/135 °C

Postup

  1. Najskôr si pripravíme a navážime suroviny. Mandľovú múku a práškový cukor navážime, preosejeme, zmiešame a premixujeme, následne znovu preosejeme, odložíme bokom. Bielky a krupicový cukor zmiešame a vo vodnom kúpeli (nad parou) za stáleho miešania zahrejeme na 42 °C. Keď bielky dosiahnu teplotu 42 °C, prelejeme ich do misy robota a vyšľaháme tuhý sneh.
  2. Do snehu pridáme potravinársku farbu, premiešame a na 3-4x vmiešame mandľovo-cukrovú suchú zmes. Miešame pokiaľ sa cestom stekajúcim zo stierky nedá napísať na ceste číslo "8".
  3. Zmes dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou (priemer otvoru 1 cm) a na podložku nastriekame makrónky. Vrecko držíme a striekame kolmo na podložku. Ja používam obyčajnú silikónovú podložku (Tescoma, Orion), ale kľudne kto je ako zvyknutý. Podložku mám uloženú na plechu. Keď nastriekame všetky makrónky, 5-6x plechom buchneme o stôl, aby sme sa zbavili prípadných vzduchových bubliniek. Časť budúcich škrupiniek som posypala drevenými mrazom sušenými malinami.
  4. Rúru som zohriala na 80 °C - funkcia ventilátor. Na tejto teplote som makrónky nechala zaschnúť 8 minút. Potom som ich vybrala von a teplotu som zvýšila na 135 °C (pri prvom pokuse som nechala makrónky v rúre aj počas vyhrievania na vyššiu teplotu, ale boli potom veľmi suché a tvrdé ako kameň). Keď rúra dosiahla túto teplotu, vložila som dnu plech s makrónkami a piekla som ich 15 minút. Ak budete robiť na inej podložke, čas pečenia môže byť iný. Po upečení som plech vybrala von a makrónky som nechala na podložke úplne vychladnúť.
  5. Na plnky som zahriala smotanu po bod varu (na každú plnku osobitne). Každú čokoládu som nasekala na menšie kúsky a každú osobitne som v miske zaliala horúcou smotanou a rozmiešala som do hladka. Malinová čokoláda sa na prvý krát neroztopila úplne, preto som misku vložila na 10 sekúnd do mikrovlnky. Tmavá čokoláda sa rozpustila po zaliatí horúcou smotanou. Každú plnku som dala osobitne do cukrárskeho vrecka, uzatvorila som a dala som zatuhnúť do chladničky. Po zatuhnutí som plnila makrónky - po obvode som dala malinovú ganache a do stredu ganache z horkej čokolády.
  6. Priklopila som druhou škrupinkou a dala zatuhnúť v uzatvorenej dóze do chladničky. Najlepšie sú na druhý deň, keď sa trocha odležia. Na foto sú čerstvo naplnené, ešte nezatuhnuté.
  7. Tu je malinová čokoláda, ktorou som plnila - Valrhona Framboise (nedá sa mi otočiť) :