Kysnutý koláč

Mäkučký dvojfarebný koláč z pekárničky (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Výborný, jemný a veľmi chutný koláč, vhodný na raňajky, olovrant , či len tak ku kávičke, ale aj dobrému kakavku. Ja som tento koláč piekla v pekárničke, ale kto nemá pekárničku, tak tým istým spôsobom upečie v rúre. Tu chcem ukázať, že netreba sa báť piecť koláče aj v pekárničke. Podľa nňa je to aj pohodlnejšie a tak isto je dobrý. Poznám veľa ľudí, čo pekárničku málo využívajú a mysla si, že je len na pečenie chleba. Je veľmi dobrým pomocníkom aj na prípravu cesta.

10
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ja využívam pekárničku na prípravu cesta. Kto nemá, tak klasickým spôsobom pripraví si cesto a na teplom mieste nechá cesto vykysnuť.
  2. Pekárnička pekne cesto vymiesi, čo je veľká pomoc. Zapneme program "Príprava cesta".
  3. Cesto krásne vypracované a vykysnuté.
  4. Cesto vyložíme na jemne pomúčenú dosku a rozdelíme na polovicu.
  5. Kým cesto kysne pripravíme si kakao na hnedé cesto. Mlieko dáme teplé, nie horúce a dobre vymiešame na hladko.
  6. Kakao rozotrieme na jednu polovicu cesta a dobre zapracujeme do cesta.
  7. Potom obidve cestá rozdelíme ešte na polovicu.
  8. Každé rozvaľkáme na obdlžník, asi 35 cm. Potom tmavé cesto položíme na svetlé, ľahko ho valčekom prejdeme a
  9. stočíme do rolky. Tak isto urobíme aj druhé.
  10. Obidve rolky stočíme
  11. a uložíme do formy /metličky na miesenie vyberieme/. Potrieme rozšľahaným žltkom a necháme 30 min podkysnuť.
  12. Po podkysnutí ešte raz pretrieme žltkom a posypeme lupienkami. Pekárničku zapneme na program "pečenie" a pečieme 35 min. Potom pekárničku vypneme a necháme koláč ešte 10 min v pekárničke. Potom koláč vyberieme a necháme na mriežke vychladnuť. Tak isto pečieme aj vo vyhriatej rúre. Dávame pozor, aby vrch nebol pripečený, vtedy na vrch dáme alobal.
  13. Dobrú chuť.