Kysnutý koláč
Mäkučký dvojfarebný koláč z pekárničky (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Výborný, jemný a veľmi chutný koláč, vhodný na raňajky, olovrant , či len tak ku
kávičke, ale aj dobrému kakavku. Ja som tento koláč piekla v
pekárničke, ale kto nemá pekárničku, tak tým istým spôsobom upečie v rúre. Tu chcem
ukázať, že netreba sa báť piecť koláče aj v
pekárničke. Podľa nňa je to aj pohodlnejšie a tak isto je dobrý. Poznám veľa ľudí, čo
pekárničku málo využívajú a mysla si, že je len na pečenie
chleba. Je veľmi dobrým pomocníkom aj na prípravu cesta.
10 porcií |
20 minút príprava |
30 minút na 180-200 °C |
Postup
- Ja využívam pekárničku na prípravu cesta. Kto nemá, tak klasickým spôsobom pripraví si cesto a na teplom mieste nechá cesto vykysnuť.
- Pekárnička pekne cesto vymiesi, čo je veľká pomoc. Zapneme program "Príprava cesta".
- Cesto krásne vypracované a vykysnuté.
- Cesto vyložíme na jemne pomúčenú dosku a rozdelíme na polovicu.
- Kým cesto kysne pripravíme si kakao na hnedé cesto. Mlieko dáme teplé, nie horúce a dobre vymiešame na hladko.
- Kakao rozotrieme na jednu polovicu cesta a dobre zapracujeme do cesta.
- Potom obidve cestá rozdelíme ešte na polovicu.
- Každé rozvaľkáme na obdlžník, asi 35 cm. Potom tmavé cesto položíme na svetlé, ľahko ho valčekom prejdeme a
- stočíme do rolky. Tak isto urobíme aj druhé.
- Obidve rolky stočíme
- a uložíme do formy /metličky na miesenie vyberieme/. Potrieme rozšľahaným žltkom a necháme 30 min podkysnuť.
- Po podkysnutí ešte raz pretrieme žltkom a posypeme lupienkami. Pekárničku zapneme na program "pečenie" a pečieme 35 min. Potom pekárničku vypneme a necháme koláč ešte 10 min v pekárničke. Potom koláč vyberieme a necháme na mriežke vychladnuť. Tak isto pečieme aj vo vyhriatej rúre. Dávame pozor, aby vrch nebol pripečený, vtedy na vrch dáme alobal.
- Dobrú chuť.