Jablkové koláče

Mäkučké jablkové koláče z cesta z chladničky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Ľahučké, mäkké kysnuté koláče so šťavnatou jablkovou plnkou. Na tieto skvelé koláče si môžete zamiesiť už vopred a až na druhý deň piecť.* Takýmto spôsobom sa vám aj práca s nimi vlastne rozdelí a tak trocha uľahčí :-)  Naozaj fantastický výsledok bez väčšej námahy.

8 ks
porcií
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Pridáme olej, bielok, jogurt a v mlieku napučané droždie. Vypracujeme jemné, polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Posypeme ho trochou múky a krátko vymiesime do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a misku vložíme do veľkého igelitového vrecka. Vrecko uzavrieme a cesto dáme do chladničky na 1 noc.
  2. Cesto na druhý deň vyberieme z chladničky a necháme 1 hodinu postáť pri izbovej teplote
  3. Po 1 hodine cesto rozdelíme na 8 častí a každý kúsok ešte raz krátko premiesime do bochníčka. Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme takto na doske 30 minút zasa oddychovať.
  4. Medzitým si pripravíme plnku. Zo 4 väčšie jablká očistíme, 3 pokrájame na drobné kocky a 1 na hrubo postrúhame. Pridáme pudingový prášok 1 kopcovitejšiu PL a škoricu. Kryštálový a vanilkový cukor tam zamiešajte len tesne pred plnením, aby jablká nepustili od cukru už dopredu kopu šťavy. Pri pečení tá šťava už nevytečie, lebo pudingový prášok ju zachytí :-)
  5. Po pol hodinke bochníčky vyvaľkáme a rozdelíme do nich rovnomerne plnku. Uzavrieme podľa obrázku a uzavretou stranou otočíme nadol.
  6. Koláče poukladáme na plech s papierom a potrieme im vrch žĺtkom, ktoré sme zmiešali s jogurtom. Napokon do cesta na vrchu koláčov nožnicami 2x zastrihneme. Ten strih nie je len pre krásu, ale aj na to, aby koláče počas pečenia nepraskli hore-dole a aby plnka nevytiekla.
  7. Plech vložíme do studenej rúry a až potom ju zapneme na 180 °C. Pečieme cca 25-30 minút, vždy záleží od rúry, treba si to sledovať. Koláče majú byť pekne do červenkava upečené. Tú červenkavú farbu dostanú od natretého žĺtka :-)
  8. Koláčiky sú fantastické! Voňavé, ľahučké a mäkké ako vata ;-P Plnka výborná a šťavnatá. Neváhajte tieto koláče vyskúšať. Prajem dobrú chuť !
  9. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com alebo na Youtube