Jablkové koláče
Mäkučké jablkové koláče z cesta z chladničky (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Ľahučké, mäkké kysnuté koláče so šťavnatou jablkovou plnkou. Na tieto skvelé koláče si môžete zamiesiť už vopred a až na druhý deň piecť.* Takýmto spôsobom sa vám aj práca s nimi vlastne rozdelí
a tak trocha uľahčí :-) Naozaj fantastický výsledok bez väčšej námahy.
8 ks porcií |
25-30 minút na 180 °C |
Postup
- V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Pridáme olej, bielok, jogurt a v mlieku napučané droždie. Vypracujeme jemné, polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Posypeme ho trochou múky a krátko vymiesime do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a misku vložíme do veľkého igelitového vrecka. Vrecko uzavrieme a cesto dáme do chladničky na 1 noc.
- Cesto na druhý deň vyberieme z chladničky a necháme 1 hodinu postáť pri izbovej teplote
- Po 1 hodine cesto rozdelíme na 8 častí a každý kúsok ešte raz krátko premiesime do bochníčka. Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme takto na doske 30 minút zasa oddychovať.
- Medzitým si pripravíme plnku. Zo 4 väčšie jablká očistíme, 3 pokrájame na drobné kocky a 1 na hrubo postrúhame. Pridáme pudingový prášok 1 kopcovitejšiu PL a škoricu. Kryštálový a vanilkový cukor tam zamiešajte len tesne pred plnením, aby jablká nepustili od cukru už dopredu kopu šťavy. Pri pečení tá šťava už nevytečie, lebo pudingový prášok ju zachytí :-)
- Po pol hodinke bochníčky vyvaľkáme a rozdelíme do nich rovnomerne plnku. Uzavrieme podľa obrázku a uzavretou stranou otočíme nadol.
- Koláče poukladáme na plech s papierom a potrieme im vrch žĺtkom, ktoré sme zmiešali s jogurtom. Napokon do cesta na vrchu koláčov nožnicami 2x zastrihneme. Ten strih nie je len pre krásu, ale aj na to, aby koláče počas pečenia nepraskli hore-dole a aby plnka nevytiekla.
- Plech vložíme do studenej rúry a až potom ju zapneme na 180 °C. Pečieme cca 25-30 minút, vždy záleží od rúry, treba si to sledovať. Koláče majú byť pekne do červenkava upečené. Tú červenkavú farbu dostanú od natretého žĺtka :-)
- Koláčiky sú fantastické! Voňavé, ľahučké a mäkké ako vata ;-P Plnka výborná a šťavnatá. Neváhajte tieto koláče vyskúšať.
Prajem dobrú chuť !
- Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com alebo na Youtube