Makrónky

Makrónky s malinovým krémom

Autor receptu: redakcia

2 plechy
porcie
60 minút
príprava
8 minút
na 160 °C

Postup

  1. Odvážené mandle a práškový cukor spolu dohladka rozmixujeme vo výkonnom mixéri, pokojne aj na viackrát po menších množstvách. Makrónky tak budú mať hladšiu a lesklejšiu škrupinku. Rozmixované mandle s cukrom preosejeme.
  2. Bielky vyšľaháme do polotuha.
  3. Pripravíme si cukrový rozvar. Do hrnca nalejeme vodu, nasypeme cukor a zahrievame. Nepotrebujeme teplomer, stačí byť v strehu a mať šikovného pomocníka s kovovým zakončením v tvare slučky, pomocou ktorého môžeme urobiť bublifukový test, cez ktorý sa nám budú tvoriť krásne bublinky. Časom odhadneme správnu teplotu aj zrakom, keď sú bublinky veľké a zaberajú celú hladinu, teplota je ideálna. Cukrový rozvar nesmieme nechať zhnednúť, ak začne karamelizovať, už ho nemôžeme použiť.
  4. Hotový cukrový rozvar za stáleho šľahania lejeme po stene misy robota k bielkom, šľaháme na tuhý lesklý sneh, aspoň 5 minút.
  5. Hotový sneh zľahka vmiešame na dva– aj trikrát do mandľovej zmesi. Ak ho vmiešame naraz, môžu makrónky popraskať. Hmotu môžeme zafarbiť gélovými cukrárskymi farbami.
  6. Cesto stierkou premiestnime do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Cesto sa bude ľahšie naberať, ak vrecko vložíme do vyššieho pohára a špičku podhneme.
  7. Ihneď začneme striekať na papier na pečenie makrónky. Aby boli rovnomerné, môžeme použiť silikónovú formu alebo pod papier vložiť šablónu s predznačenými kruhmi s priemerom 4 cm. Makrónky striekame kolmo na plech, budú tak mať dokonalý tvar.
  8. Rúru vyhrejeme na 160 °C, zapneme teplovzdušný režim. Plechom s nastriekanými makrónkami párkrát buchneme o stôl, aby z nich vyšli všetky bublinky. Plech vložíme na najspodnejšiu mriežku a pečieme vo vyhriatej rúre asi 8 minút. Ak sa makrónky oddeľujú od papiera na pečenie, sú hotové. Vždy naraz pečieme len jeden plech makróniek.
  9. Plech s upečenými makrónkami vyberieme z rúry a necháme ich na plechu vychladnúť.
  10. Na krém miešame nad parou bielky s cukrom, kým nedosiahnu 70 °C (použijeme cukrársky teplomer), potom ihneď presunieme do šľahača a šľaháme na tuhý sneh. Znížime otáčky a po kúskoch vmiešame zmäknuté maslo. Následne na najvyšších otáčkach vyšľaháme na zamatový krém. Chvíľu sa môže zdať ako zrazený, to sa však zmení. Do krému primiešame malinové pyré. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka a naplníme ním makrónky.