Makový koláč

Makový koláč bez vajíčka s mrveničkou s mletými orechami (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Cesto je tvarohové, bez použitia vajíčka. Plnka je maková. Na vrch som dala mrveničku s mletými vlašskými orechmi. Páči sa mi, že cesto nie je hrubé, vynikne maková plnka.

25 - 30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si potrebné ingrediencie na plnku: mlieko, cukor, Zlatý klas, maslo, vanilkový cukor, citrón. A samozrejme mak. Plnku budeme robiť ako prvú, aby stihla vychladnúť, kým si zamiesime cesto.
  2. Do 300 ml mlieka dáme cukor, vanilkový cukor, a 2 pl Zlatého klasu. Dobre premiešame, aby v mlieku neboli hrudky. Dáme zovrieť mlieko, prisypeme 200 g mletého maku, 50 g masla, necháme zovrieť, odstavíme. Pridáme z jedného chemicky neošetreného citróna kôru. Ja som dala citrón z našej úrody. Necháme vychladnúť.
  3. Odvážime si 280 g polohrubej múky, osejeme ju aj so štipkou soli a kypriacim práškom . Pridáme tvaroh z vaničky. Asi 2/3 z vaničky. Ja som dala hrudkový tvaroh. Pridáme 5 - 6 pl mlieka, 5 pl oleja. Vymiesime vláčne cesto. Ak je cesto moc husté, pridáme trošku mlieka. Ak je cesto riedke, pridáme trošku múky. Závisí to od vlhkosti tvarohu.
  4. Vymiesené cesto.
  5. Guľatú formu s priemerom 28,5 cm si vytrieme maslom. Na to prstami roztiahneme cesto po celej forme. Spravíme vyvýšený kraj.
  6. Na pripravené cesto rozložíme vychladnutú makovú plnku. Vrch uhladíme.
  7. Z hrubej múky, cukru, vanilky, mletých vlašských orechov a masla spravíme mrveničku. To znamená, že všetky vymenované ingrediencie spolu prehnetieme medzi prstami. Rovnomerne ju rozložíme na plnku. Mali sme orechové slíže, zostalo mi trochu pomletých orechov, tak som ich pridala do mrveničky.
  8. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov. Koláč pečieme 25 minút, kým nie je kraj zlatistý.
  9. Po upečení koláča som zvýšila teplotu v rúre, dala som piecť krídelká, ktoré som naložila deň predtým.
  10. Upečené, môžeme ísť obedovať.