Višňová torta

Makovo-višňová torta s mascarpone a bielou čokoládou (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Výborná torta pre milovníkov maku a višní, jemná, šťavnatá a vyvážená chuť. Piekla som ju na rodinnú oslavu.

10-12
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Vajcia (izbovej teploty) vyšľaháme do ľahkej peny, pridáme cukor a šľaháme do nadýchanej a svetlej peny asi 10 minút. Mletý mak zmiešame s preosiatou múkou a práškom do pečiva a postupne (asi na dvakrát) pridáme k vajciam. Opatrne zamiešame vareškou alebo metličkou zospodu navrch. Po okrajoch misky prilejeme olej a mlieko (izbovej teploty) a všetko opatrne premiešame vareškou (opäť zospodu navrch).
  2. Pripravené cesto vylejeme do tortovej formy (priemer 24-26 cm), dno ktorej vystelieme papierom na pečenie, boky formy ja nemastím. Potočíme formou niekoľkokrát, aby sa cesto rovnomerne rozlialo a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 45 minút (či je hotové vyskúšame dreveným špáradlom). Rúru počas pečenia neotvárame.
  3. Upečený korpus necháme 15-20 minút vychladnúť vo forme, potom ostrým tenkým nožom prejdeme po okrajoch formy a oddelíme cesto od formy. Opatrne odstránime formu a necháme korpus na mriežke úplne vychladnúť.
  4. Pripravíme plnku. Bielu čokoládu rozpustíme nad parou, necháme vychladnúť. Studenú smotanu na šľahanie a mascarpone spolu vyšľaháme do polotuha. Pridáme rozpustenú bielu čokoládu a spolu vyšľaháme do husta. Plnku zatiaľ môžeme odložiť do chladničky.
  5. Vychladnutý tortový korpus rozrežeme na 3 alebo 2 platy, mne vyšli 3. Zavárané višne scedíme. Prvý plat dobre pokvapkáme kompótovou šťavou (do šťavy môžete zamiešať aj rum, ak ho máte radi, ja som ho nepridávala), potom môžeme natrieť višňovým džemom (džem nemusí byť, aj bez neho je tortička dosť šťavnatá, takže kľudne ho vynechajte).
  6. Ďalej plát natrieme jednou časťou plnky a poukladáme scedené višne. Prikryjeme druhým plátom, opäť dobré pokvapkáme kompótovou šťavou, natrieme džemom, potom ďalšou časťou plnky a poukladáme višne. Prikryjeme tretím plátom, pokvapkáme šťavou a natrieme plnkou. Vrch a boky torty potrieme a zarovnáme krémom. 2-3 PL krému si môžeme nechať ozdobu torty.
  7. Boky torty som obsypala hrubšie mletým makom, vrch ozdobila zvyšným krémom a višňami. Tortu necháme aspoň 2-3 hodinky schladiť v chladničke (najlepšie ak postojí cez noc). A môžeme podávať. Dobrú chuť.