Makovo-tvarohový koláčik s ovocnou nôtou (fotorecept)
Autor receptu: sedmoskaredka
Recept som dostala od jednej nemeckej známej, ktorá tento koláč pravidelne pečie ako sviatočný dezert. Mňa zaujala kombinácia maku a tvarohu, ktorú som v tejto forme ešte nikdy doteraz nevidela. Koláčik chuťovo pripomína fajnovú verziu makového závinu.
30 porcií |
40 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Z múky, droždia, cukru, van. cukru, soli, rozpusteného masla, vlažného mlieka a citrónovej arómy alebo citrónovej kôry si zamiesime kysnuté cesto. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste stáť pokým sa viditeľne nezväčší jeho objem.
Počas kysnutia cesta si pripravíme plnku. Do kastrólka dáme mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom a privedieme ho k varu. Vsypeme doňho krupicu a znova necháme zovrieť. Uvarenú kašu dáme dole zo sporáka a vmiešame do nej maslo a tvaroh.
- Pridáme vajíčka a poriadne pomiešame.
- Tvarohovú hmotu rozdelíme na polovice a do jednej vmiešame makovú plnku. Ja som mala hotovú kupovanú, 2ks po 250g, ale lepšia je samozrejme doma urobená z čerstvo pomletého maku zmiešaného s cukrom.
- Následne pridáme do makovej plnky ešte na drobné kúsky nakrájané jabĺčka a hrozienka.
- Vykysnuté cesto rozvaľkať na vymastený plech veľkosti 30x40cm, alebo plech vyložíme papierom na pečenie. Najprv na cesto rozotrieme makovú plnku.
- Na ňu navrstvíme tvarohovú plnku.
- V mise zmiešame všetky prísady na posýpku a ručným mixérom miešame pokým nemáme potrebnú konzistenciu posýpky. Túto nasypeme na tvarohovú vrstvu.
- Plech zakryjeme a koláč znova necháme kysnúť na teplom mieste, pokým sa viditeľne nezväčší. Potom ho vložíme do trúby vyhriatej na 180°C a pečieme asi 35minút. Moja trúba potrebovala o desať minút dlhšie, kým bola posýpka trochu sfarbená do hneda a ja som bola s výzorom koláčika spokojná.