Makovo-tvarohové žerbó rezy (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Keďže je stále teplo a krémové plnky sa topia a nechutia, tak som upiekla veľmi chutné žerbové rezy..tento raz v kombinácii mak a tvaroh..

22
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na pracovnú dosku som si preosiala hladkú múku..pridala som soľ,práškový cukor, pokrájala maslo a všetko som spolu zmrvila..
  2. do vlažnej smotany som pridala cukor, droždie a nechala som vykysnúť kvások..
  3. do múky zmiešanej s maslom, soľou a cukrom som prilievala kvások, pridala som prášok do pečiva, vajce a cesto som pomaly zmiesila..
  4. cesto som poriadne vypracovala..potom som ho rozvážila na 4 rovnaké bochníky a nechala som ich na pracovnej doske zakryté, pokiaľ som si pripravila plnky..
  5. do tvarohu som nastrúhala citrónovú kôru a vytlačila šťavu z jedného citrónu..pridala som cukor, vanilku, žltky..z bielkov som ušľahala tuhý sneh a pomaly primiešala k tvarohu..makovú plnku som nefotila, lebo som mletý mak zmiešala s ríbezlovým lekvárom..
  6. prvé cesto som rozvaľkala na veľkosť plechu:26x36 cm. a uložila som ho na pečiacim papierom vystlaný plech..s cestom sa veľmi dobre pracuje..
  7. makovú plnku som rozdelila presne na polovicu..na cesto som natrela prvú polovicu makovej plnky..a zakryla som druhým rozvaľkaným cestom..
  8. na druhé cesto som najprv nastrúhala 3 detské piškóty, aby mi od tvarohovek plnky nanavlhlo cesto..na vrch tvarohovej náplne som znova nastrúhala 3 detské piškóty..na tvarohovú plnku som uložila tretie rozvaľkané cesto..
  9. na to som uložila druhú polovicu makovej plnky a zakryla posledným rozvaľkaným cestom..nechala som podkysnúť 20 min.
  10. trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a koláč sa piekol 35 min. upečený som nechala poriadne vychladiť, pretože ho polejem čoko polevou..
  11. pripravila som čoko polevu, koláč som poliala a uložila do chladničky stuhnúť..urobila som z polevy hrčky, lebo ja si neviem zvyknúť na nízke rezy a tak som pomedzi hrčky dala lúpané mandle a sušené brusnice..
  12. koláč som pokrájala na rezy..prajem vám dobrú chuť..