Makovo-slivkový posúch
Autor receptu: milanblaho1
tento posúch mi zvykla piecť moja Omama a jedávali sme to, aj u našej rodiny na
maďaroch, keď sme tam chodili na návštevy...vždy, keď ho jem, tak mi to pripomenie
detstvo.
45 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv som zarobil kvások. Do vlažného mlieka som vmiešal kryštálový cukor a kvasnice.
Kým kvások vzišiel, tak som do misy nasypal pol. múku, pridal vajce, soľ a olej. K tomu som primiešal hotový kvások a vymiesil som cesto, ktoré som nechal na polhodinku odstáť, aby vykyslo.
- Kým cesto kyslo, pripravil som makovú plnku. Do hrnca som nasypal mak, pridal trstinový cukor a zalial vodou. Za stáleho miešania som to nechal na šporáku, ako Omama vravievala " prebublať ", vtedy je plnka vraj najchutnejšia. Vykysnuté cesto som vyvaľkal a položil na plech. Urobil som okraje a na cesto som natrel makovú plnku. Poukladal som nato slivky.
- Na záver som to celé posypal sladkou mrveničkou, ktorú som urobil zmiešaním múky, cukru a masla. Posúch som piekol pri teplote 180 stupňov Celzia, približne 35 min. Podľa toho, ako boli sfarbené okraje do hneda.
Výsledok bol taký, že degustátori spotrebovali na posúdenie skoro celý plech, ale vraj bol výborný.