Makovo-slivkový koláč z cesta na dukátové buchtičky (fotorecept)

Autor receptu: orchidea

Dnes na obed boli dukátové buchtičky, pretože sa mi zdalo, že za plech ich je až-až, oddelila som časť cesta asi 1/3 a urobila som aj koláč.

Postup

  1. Najskôr si urobím kvások z trošky vlažného mlieka, kryštálového cukru a rozmrveného čerstvého droždia. Do misky preosejem múku a cukor, pridám soľ a premiešam. Potom prilejem vykysnutý kvások, zamiešam, prilievam vlažné mlieko zmiešané so žĺtkami, vlažný roztopený tuk a vypracujem cesto. Ak je veľmi tuhé prilejem ešte mlieko.
  2. Vypracované cesto nechám kysnúť, potom ešte premiesim a znovu nechám kysnúť. Vykysnuté cesto na doske zľahka rozvaľkám - nie na tenko, nakrájam na pásy a odkrajujem kúsky podľa veľkosti akú chcem.
  3. Boky buchtičiek potieram olejom a ukladám vedľa seba na naolejovaný plech. Potom potriem olejom aj celý povrch buchtičiek, posypem mletými orechami a práškovým cukrom.
  4. Nechám ešte podkysnúť a dám piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Pečiem asi 10 minút a potom teplotu znížim na 180 stupňov a dopekám asi 15 minút.
  5. Hotové buchtičky na tanieri prelejem vanilkovým krémom. Ja ho robím z 1 l mlieka, 2 žĺtkov, 1 vanilkového cukru, 5 PL kryštálového cukru a 1 Zlatého klasu. Všetko zmiešam a uvarím krém.
  6. Keďže cesta je veľa urobila som aj koláč. Časť cesta ( asi 1/3 z celého množstva) som vyvaľkala do kruhu a vložila do okrúhlej formy tak, aby bol vyvýšený kraj, potrela som olejom, posypala mletým makom, práškovým cukrom, pokládla som reznou stranou dole rozpolené vykôstkované slivky, posypala som ich škoricovým cukrom a práškovým cukrom. Vrch som zakryla mriežkou a potrela rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri 180 stupňoch asi 30-35 minút.
  7. ... z bielkov, ktoré mi zostali, idem zajtrá upiecť trubičky plnené snehom, pozriem do mojej kuchárskej knihy, kde mám uložený recept z Varechy. Už sa na ne tešíííím.