Makový koláč

Makovo-pudingové koláčiky z rožkov so zapečeným snehom (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Recept je ohromný ! Hneď ako ho stiahla priateľka z Youtube a prečítala som si ho, vedela som, že ho vyskúšam. Je to vlastne jednoduchá maková akoby žemľovka. No je to rýchly koláčik a dá sa podávať ako sladký obed. Je to taká inovovaná dobrota. Nepočítala som, že ho sem uvediem, tak som ani postup nefotila. No neodolala som, aby som vám ho neponúkla. Som presvedčená, že tak ako si získal mňa, určite si získa aj vás.

20 minút
príprava
25 minút
na 200-180 °C

Suroviny

Postup

  1. 600 ml mlieka zmiešame s tromi žĺtkami, vanilkovým cukrom, 4 PL kryštálového cukru,100 g maku, citrónovú kôru Všetko premiešame. 5 starších rožkov - aspoň dvojdňových, nakrájať na kolieska. Pokrájané rožky vložiť do mliečnej sladkej tekutiny s makom.
  2. Ako puding do rožkov, som použila vanilkový puding za studena. Stačí naliať tri dcl studeného mlieka, našľahať a puding je hotový. Ten potom vlejete k rožkovej mase, zamiešate. Nakoniec pridáte hrozienka. Jediné, čo vám môžem takto pomôcť, odfotila som pudingový sáčok, ktorý sa nevarí, ale spracuje sa na studeno.
  3. Množstvo dávky počíta s tortovou formou. Ja mám štvorcovú formu, tak som robila do nej. Je to tá istá dávka. Formu som si vytrela Herou (tukom) a vysypala strúhankou. Masu som vliala do formy a zarovnala. Trúbu som predhriala na 200 °C. Odporúčaná doba pečenia bola 10 minút. No ja som musela nechať 15 minút, aby sa mi koláčik začal sfarbovať.
  4. Medzitým si s troškou soli začnete šľahať 3 bielky. Pomaličky pridávate 3 PL kryštálového cukru a do tuha vyšľaháte. Ak máte koláčik zapečený, vyberiete z trúby (pozor na popálenie)! Naň navŕšite snehovú hmotu a rozotriete. Trúbu stlmíte na 180 °C a ešte 10 minút pečiete, kým sa sneh nezapečie. Ja som potom koláčik trochu prizdobila. To je už na vás. Nabudúce nastrúham aspoň jedno jabĺčko do masy. Teraz som šla podľa základného a pôvodného receptu.
  5. Určite budete výsledkom milo prekvapené.