Makovo-čokoládový zapletanec

Autor receptu: povazskycukor

Komerčný recept
Veľkonočné vajíčka nemusia byť len tie umelé v košíčku! Ak chcete mať na veľkonočnom stole niečo naozaj špeciálne, vyskúšajte makovo-čokoládový zapletanec v tvare vajíčka, ktorý do veľkonočnej blogerskej súťaže SweetFamily pripravili blogerky Stvory z kuchyne.

Postup

  1. Pripravíme si najprv kysnuté cesto. Do misky si nasypeme múku, soľ, sušené droždie, cukor a prišupneme aj rozšlahané vajco. V miske zohrejeme mlieko s rozpusteným maslom, tak aby boli teplé, nie horúce.
  2. Prikydneme maslo s mliekom do múkovej zmesky a začneme miesiť cesto. Najlepšie ak máte pomocníka robota a miesi za vás.
  3. Po dvoch minútach, keď je cesto spojené, prisypte nepomletý mak a mieste ďalších 5 minút. Keď je cesto pripravené, vyberte ho, spravte z neho guličku a vložte do vyolejovanej misky. Prikryte utierkou a nechajte odpočívať na teplom mieste 1 a pol hodiny.
  4. Keď je cesto nafufňané a zväčšilo svoj objem a vyzerá ako vykŕmená buchta vyberieme ho na dosku a vyvaľkáme z neho obdĺžnik, nám sa podarilo až na rozmer 55 x 35 cm. Čím dlhší, tým lepší.
  5. Plnku vytvoríme tak, že cukor, maslo a mak vymiesime spolu do takej mazľavej hmoty. Natrieme na povrch cesta a posypeme nastrúhanou čokoládou. Zavinieme do rolády a na jednom konci uzavrieme a zahneme dole. Roládu ešte môžeme dotvarovať, aby bola všade rovnako hrubá a môžeme ju ešte trošku natiahnuť do dĺžky.
  6. Uzavretý koniec si položíme od seba, asi 10 cm od začiatku roládu v strede po celej dĺžke rozrežeme na polovicu. Hore nám teda na spojenom konci drží na úseku 10 cm a potom sa rozdvojuje na dva konáriky. Tie cez seba poprepletáme a na konci spojíme a uzatvoríme. Z tejto prepletancovej rolky spravíme následne veniec alebo v našom prípade tvar vajca, alebo keď chcete aj štvorec.
  7. Preložíme na plech, prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 20 minút. Rúru si zatiaľ necháme vyhrievať na 180 stupňov. Pred pečením potrieme vajíčkom, ak chcete posypte mandľami alebo lieskovcami a pečieme 30 – 40 minút do zozlatnutia. :)
  8. Viac veľkonočných receptov nájdete na
    http://www.sweet-family.sk/nase-recepty.html?page_id=10