Makovník, orechovník, makovo-orechovník (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Nie nepomýlila som sa v názve uvidíte vo veľmi vtipnom recepte,ktorý máme radi.Koláčik je to kysnutý a tri záviny sú raz,dva preč.

120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások.Z teplého mlieka,kúska cukru,múky a droždia.Necháme kvások vykysnúť.Keď vykysne vlejeme ho aj zo zostatkom mlieka a cukru,vajíčok a rozpusteného masla do ostatnej múky.Dobre vypracujeme cesto.Na ceste po vypracovaní sa nám robia bublinky a cesto sa odliepa od stien nádoby.Necháme ho kysnúť asi 15 minút,na teplom mieste.Nanovo prepracujeme a necháme ho kysnúť asi 35 minút.
  2. Medzi tým ako nám kysne cesto,pripravíme si plnky do závinov.Obidve sa robia rovnako. Asi pol deci vody necháme zovrieť aj s cukrom v hrnci do neho vsypeme mak pomiešaný s citr.kôrou a hrozienkami.premiešame a odstavíme.Aby sa dal dobre natierať.Nesmie byť tuhý. Tak isto postupujeme aj pri orechovej plnke. Dávka je na tri záviny.Po rozváľkani cesta natrieme koláč makovou plnkou,no necháme si jednu tretinu plnky.
  3. Tak isto natrieme závin orechovou plnkou a necháme si jednu tretinu plnky.
  4. A tretí závin sa skladá aj z makovej aj orechovej plnky.Je to zaujímavá mozaika koláčika, v konečnom dôsledku a chutí výborne.
  5. Takto ho rozotriem.
  6. Takto naplnené rolády stočím a prenesiem ich na vymastený pekáč.Vrch závinov potieram rozpusteným maslom.Pečiem na 180 - 0C a dopekám na 160 0c.Trvá to asi 45 minút. Upečený koláč posypem práškovým cukrom.
  7. A tu sú už chutné kysnuté koláče,ktoré nenahradí žiaden zákusok,hádam okrem ťahanej štrúdle. / U nás./